Jana Woleská: Lidé spolu zůstávají doma a mají potíže v komunikaci. Důležitá je laskavost

18. listopadu 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Deprese a úzkosti trápí Čechy během koronavirové krize čím dál tím víc. Pokud ale někdo chce navštívit svého psychologa, tak nemůže. Vláda totiž v říjnu nařídila soukromým psychologům pracujícím mimo zdravotnictví, že musejí zavřít své ordinace. Na druhou stranu paradoxem je, že premiér i ministr zahraničí přišli s tím, že lidé by měli mít možnost absolvovat zdarma deset sezení u psychoterapeuta. O složité situaci si s doktorkou psychologie Janou Woleskou povídala na Frekvenci 1 Romana Navarová.

Česká republika v současné době prožívá druhou vlnu pandemie nového typu koronaviru a řada občanů ji snáší o poznání hůře, než tu první. Přibývá depresí, finančních problémů, lidé přibírají na váze a stoupá například i spotřeba cigaret. “Je mnohem víc klientů,” přiznala psycholožka Jana Woleská v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

“Ze začátku to bylo spíš o strachu z toho onemocnění a z toho viru, teď je to spíš o vztahových věcech, o pocitu izolace, o existenciálních krizích, o obavách z přežití a z finančních prostředků, z péče o děti a jejich školní přípravy, teď je těch starostí opravdu mnohem víc. Na začátku to byl opravdu jen strach z té choroby a z její neznámosti a teď je to spousta dalších potíží, které to všechno přináší a nabalují se na to,” popsala psycholožka.

Důležitý je pravidelný režim

Jak podle ní s náročnou situací můžeme bojovat? “Je to o tom, že by člověk měl držet nějaký režim. I když ti lidé nemohou chodit do práce. Své klienty vedu k tomu, aby drželi nějaký řád. To znamená v určitou hodinu ráno vstát, nasnídat se, obléct se, dojít si třeba pro noviny nebo pro rohlíky. Já vím, že je to těžké,” doporučuje odbornice.

Řada problémů, kvůli kterým jsou lidé nešťastní, podle psycholožky vyplývá z mezilidské komunikace. Té má teď mnoho z nás kvůli sociální izolaci nedostatek. Ani ti, kteří jsou obklopeni blízkými, však nemají rozhodně vyhráno.

Problém osamělosti

“Sociální sítě nenahradí plnohodnotný lidský kontakt. Samota není problém. Osamělost je problém. A řada lidí se stává osamělými, to je jeden velký problém. Druhý velký problém je, že spolu najednou lidé zůstávají doma a je tam potíž v komunikaci mezi nimi, protože nejsou zvyklí na tak malém prostoru tak dlouho být bez toho, aniž by mohli mí nějakou hlubší činnost,” popisuje Woleská.

Zároveň dodává, že přibývá žádostí o rozvod i sporů o děti, protože spolu lidé nejsou schopni komunikovat a jdou si na nervy. Svou roli hraje také zvyšující se spotřeba alkoholu, po kterém vystresovaní lidé často sahají.

Se stresem bojovat laskavostí

S konflikty v rodině je podle odbornice nejlepší bojovat společnou zábavou. V období před Vánoci můžeme například společně něco vyrábět, věnovat se nějaké tvůrčí činnosti. Lidé si mohou třeba navzájem číst, jít na procházku nebo hledat jiné způsoby, jak se společně zabavit mimo sledování televize.

“Je to o tom, když jdete po ulici, se třeba na někoho usmát, nebo když to není v roušce vidět, tak na něho třeba zamávat nebo zavolat. Třeba jenom říct někomu laskavé slovo, pozdravit ho, popřát mu hezký den. Je to o malých věcech,” doporučuje Woleská. Podle psycholožky se přitom nemusíme soustředit jen na lidi, které už dobře známe, ale naopak třeba i na ty, které známe pouze od vidění.

Životní styl - další články

Doporučujeme