Je váš pes zničehonic agresivní a vrčí? Přestaňte dělat tyhle věci a všechno bude v pohodě

18. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Stalo se vám, že váš psí miláček zničehonic zavrčel nebo zaštěkal, i když je normálně velmi přátelský? Magazín Můj chlupáč říká, že to může mít více důvodů, než se zdá.

Poznají vaše pocity

Psi velmi dobře poznají, jak se cítíte. Vaše emoce jsou pro ně signálem, co mohou očekávat a jak se mají chovat. Proto pokud se například za tmy bojíte venčit, psi to poznají a mají potřebu vás chránit. Stejně tak se mohou chovat, i když potkáte někoho, s kým se nemáte moc v lásce. A nemusí to být jen venku. Pes vnímá i hádky a konflikty v rodině.

Špatné vzpomínky

Váš pejskem může mít různé zkušenosti s lidmi a některé nemusí být veselé. A o tom ani nemusíte ani vy sami vědět. Může jít třeba o neúmyslné ublížení nebo vylekání. Pes se kvůli zkušenosti nemusí bát jen toho dotyčného člověka, ale u dalších lidí, kteří se mu podobají.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Rozhoduje i vzhled a pachy

Zvířata podezírají všechno, co je nějakým způsobem nezvyklé a zvláštní. Psům třeba vadí nasazená kapuce, protože nejde vidět člověku do obličeje. Vadí jim i kšiltovky či klobouky, které brání pohledu do očí. Podobně pes vnímá i sluneční brýle. Nelíbit se jim mohou i hole, invalidní vozíky nebo koloběžky. Pes má dobře vyvinutý čich, takže spoustu věcí poznají i díky tomuto smyslu. Vadí jim alkohol a cigarety.

Něco ho bolí

Pes může být agresivní a nevrlý i kvůli tomu, že ho něco trápí a bolí. Třeba ho mohou bolet klouby nebo páteř. Nebo se bojí fyzického konfliktu s člověkem, a proto dává rovnou najevo, ať se ho raději nikdo nedotýká.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Vnímá i pocity dalších lidí

Pes nevnímá jen vaše pocity, ale i pocity dalších lidí. Pokud se člověk bojí psů, zvíře to z něj vycítí a sám je také nejistý. Je to pro něj totiž signál, že se něco děje, a proto je raději ve střehu. Je to pozoruhodné, ale psi rozpoznají i choroby člověka. Mohou z něj cítit léky, ale také jiné pachy, což je pro lidi záhadou.

Životní styl - další články

Doporučujeme