Kdo se bojí, nesmí do lesa. Jaké jsou největší strachy a fóbie u psů a jak jim pomoci?

15. listopadu 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

V ohrožení pomáhá psovi strach k tomu, aby přežil. Při setkání s něčím neznámým či neobvyklým velí instinkt psovi ustoupit, nebo alespoň vrčet, štěkat nebo dokonce chňapnout. Psi jsou velmi citliví na zvuk a my po nich chceme, aby se s tím v našich životech vyrovnali. Jak k tomu pomoct, radí web krmiva-pucalka.cz

Včasná socializace

Aby si u nás doma pejsek rychle zvykl, je dobré je začít brzy socializovat. Zvukové prostředí by nemělo být něco, co naši mazlíci nezvládnou. Štěně by si na hlučné domácí spotřebiče mělo začít zvykat v prvních třech měsících života a mělo by se naučit nebrat je na vědomí.

Genetická výbava i prostředí

U psů pramení přílišná bázlivost z genetické výbavy, ale i z prostředí. Bojácní rodiče tuto vlastnost přenesou na potomky a je to důvod, proč by k chovu měla být používána zvířata s vyrovnanou povahou. Když budete na psa zlí a špatně s ním budete zacházet, je jasné, že strach v něm ještě posílíte. Stejně i když budete nervózní.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Extrémní strach

Bojácný pes není šťastný pes. Schopnost učit se je ztěžována nízkým sebevědomím psa. Za strachu navíc pramení i fobie, které jsou velmi vyčerpávající. Jsou to mimořádně silné až nepřiměřené reakce na podněty jako jsou ohňostroje, bouřka, poplašné zařízení, střelba atd. Zvíře se obvykle začne chvět až třást, zalézá do neobvyklých míst, pod stoly a do rohů, slintá, kňučí a někdy i močí.

Uklidňovat ne

Majitel se snaží vystrašeného psa uklidnit, ale tím zvyšuje jeho úzkost. Mnohem lepší je na psa mluvit klidným tónem, abyste ho ujistili, že situaci máte pod kontrolou. Když se pes uklidní, odměňte ho pamlskem nebo pochvalou. Vyvarujte se fyzického kontrolu, přenesli byste na psa svou nervozitu.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Přehlušte daný zvuk

Pokud vašeho psa vylekalo něco zvenčí, zkuste daný zvuk přehlušit. Zavřete okna, dveře, pusťte rádio nebo televizi. Pes by měl mít přístup ke svému oblíbenému místu, třeba do svého pelíšku nebo křeslo.

I pes může mít úzkosti

Občas se stává, že fobii vyvolá spojení jiného jevu s pravým důvodem strachu. Váže-li se nepříjemný zvuk nebo zážitek k určitému místu, například k autu, pes může odmítat na taková místa vstoupit. U některých zvířat dochází třeba i k agorafobii. Pes nechce chodit na procházky, a když s ním někam vyrazíte, táhne vás zpět. Řešením je návštěva veterináře, který psovi předepíše léky proti úzkosti nebo psa doporučí ke specialistovi.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme