Jste v ohrožení? Policii můžete poslat i SMS! Zapište si číslo!

19. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Věděli jste, že o pomoc si můžete napsat i přes SMS zprávu? Připomněly to nedávné teroristické útoky ve Francii. Právě textovkami informoval policii o pohybu teroristů muž schovaný v tiskárně, kde drželi rukojmí. I u nás fungují krátké textové zprávy pro pomoc v nouzi. Podrobnosti se dozvíte uvnitř článku!

Kontaktování policie přes SMS zprávy je zatím vyjímkou! Ve světě se s tím teprve experimentuje. Naše policie už ale takovou službu zavedla dávno. Je určená hlavně pro neslyšící.

130 lidí v nouzi ročně

“Funguje na principu zřízeného speciálního telefonního čísla a ročně na tuto linku přijde asi 130 SMS, které vyhodnocují operační důstojníci,” řekl Frekvenci 1 mluvčí policejního prezídia Jozef Bocán.

A jak má taková textovka vypadat? Měla by obsahovat i jméno pisatele. “Obsahem jsou především identifikační údaje, popis skutku, místo události a také informace o případném zranění,” dodal mluvčí.

!! Žádost o pomoc posílejte na 603 111 158!!

Stoprocentně se ale na SMS nemůžete spoléhat! Tísňové volání sice není možné v každém případě, zprávy ale zase mohou dorazit se zpožděním.

Zašlete žádost i blízkým

V krizových situacích je podle policie nejvhodnějším řešením rozeslat SMS například svým známým a příbuzným právě s žádostí o kontaktování policie. V kontaktu se známými ohroženého člověka totiž dokáže policie situaci rychleji a snadněji ověřit. Ověřování textovky bez možnosti kontaktování jejího autora je totiž mnohem složitější.

Životní styl - další články

Doporučujeme