Kdy můžete bez starostí jíst sníh? Tohle vás možná překvapí

18. února 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Krátce poté, co sníh napadne, ještě nijak nebezpečný není. Co když už ale nějakou dobu leží na zemském povrchu? Vědci z Rumunska zkoumali, kdy je ještě konzumace sněhu pro člověka zdravotně bez rizika. Věděli jste například, že se sníh chová jinak v odlišných mínusových teplotách?

Vědci z rumunské Bukurešti zrealizovali poněkud netradiční výzkum. Rozhodli se totiž zjistit, za jakých okolností je pro člověka zdravotně nezávadné jíst sníh! Tým pod vedením Istvána Máthého přinesl nečekané závěry.

Samotného Máthého k počátku výzkumu inspirovaly jeho vlastní děti. Když je totiž viděl, jak jedí sníh z ulice, přemýšlel o tom, kolik v něm může být asi bakterií a jestli pro ně nemůže být škodlivý. Vědci proto odebrali několik vzorků sněhu z městského parku a křižovatky a odnesli je na analýzu do laboratoře.

V hermeticky uzavřených nádobách se ve sněhu brzy začaly množit bakterie. Výzkumníci provedli několik pokusů v různých teplotách typických pro rozličná období v roce a došli k závěru, že mnohem bezpečnější je jíst sníh v lednu, protože v tom únorovém se bakterie množí až čtyřikrát rychleji.

Nikoho jistě nepřekvapí, že nejbezpečnější byl sníh čerstvý nebo starý maximálně pár hodin. Po dvou dnech už ale může být plný nečistot a namnožených mikroorganismů. Závěry vědců však nejsou nijak extrémně znepokojivé – pokud sněhu sníte jen tak trošku, nic se vám zřejmě nestane.

Životní styl - další články

Doporučujeme