Krize středního věku může potkat i ženy. Jak poznáte, že k tomu došlo?

4. října 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Krize středního věku bývá většinou spojována s muži. Ale nemyslete si, může postihnout i ženy! Jak poznáte, že se právě nacházíte uprostřed něčeho takového?

Děláte neuvážená rozhodnutí

V důsledku krize středního věku máte možná poct, že vaše manželství už není plné romantiky, jako bývalo, nebo že vaše kariéra vás už nenaplňuje. Často pak můžete udělat impulzivní rozhodnutí – opustíte manžela nebo odejdete z práce. Na takové kroky si dejte pozor a vše pečlivě zvažte, případně se poraďte s odborníkem, abyste toho v budoucnu nelitovala.

Špatně spíte

Často se v noci budíte a pak hodiny zíráte do tmy, aniž by se vám podařilo usnout? Jistě, na vině mohou být rozhozené hormony z menopauzy. Narušení spánku a nespavost ale může mít na svědomí také krize středního věku.

Vaše vidina budoucnosti je neradostná

Jednou ze skvělých věcí na mládí je skutečnost, že si myslíte, že máte všechen čas na světě a vaše sny se postupně naplní. Postupně se ale dostáváte do středního věku, aniž byste některých snů dosáhla, čas utíká a vás to začne děsit. Stačí si jen přiznat, že i když jste si některé sny nesplnila a možná už ani nesplníte, dost jiných věcí jste dokázala a nikdy není pozdě na to vytvořit si nové cíle, na které ještě můžete dosáhnout a které vás učiní šťastnou.

Jste neustále znuděná

Nuda a pocity beznaděje mohou být známkou krize středního věku. Pravdou je, že v tomto věku se už řada věcí může zdát jako zavedená rutina a lidé se občas zapomínají bavit a hledat si zábavu. Jak z toho ven? Zkuste začít dělat něco, na co nejste zvyklá. Jestli vás baví sledovat pořady o vaření, přihlaste se na kulinářské kurzy. Pokud máte ráda hudbu, vyhledejte si nadcházející koncerty ve vašem okolí nebo začněte hrát na hudební nástroj.

Jste posedlá svým vzhledem

Chtít vypadat i se zvyšujícím se věkem dobře je jedna věc, stát hodiny před zrcadlem a zkoumat každou vrásku či pupínek je ale něco jiného, co může naznačovat krizi. Některé ženy se za každou cenu snaží docílit mladistvého vzhledu a jsou jím tak posedlé, že podstupují nesmyslné procedury a plastické operace, které z nich udělají masky. Takže všeho s mírou.

Nemáte zájem o to, jak vypadáte

V rámci krize středního věku může nastat také zcela opačná situace, a to taková, že se o svůj zevnějšek přestanete starat úplně. Ani to není dobrá varianta, protože poukazuje na fakt, že jste to vzdala. Vždy je důležité umět se o sebe starat, protože pak se člověk cítí lépe.

Netoužíte po sexu

Jak to máte se sexem? Pokud o něj máte zájem jen velmi málo nebo vůbec a nemůžete si vzpomenout, kdy jste s partnerem naposledy měla hezkou chvilku, může za tím být krize středního věku. Fakt, že možná také procházíte menopauzou, celé situaci rozhodně nepřidá, protože právě při ní se snižuje libido a dochází k vaginální suchosti. Není ale třeba házet hezké prádlo do koše a natáhnout ošuntělé pyžamo. S tímto problémem se dá bojovat.

Životní styl - další články

Doporučujeme