LYŽAŘSKÉ DESATERO: Jak se bezpečně chovat na sjezdovkách!

6. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Startuje víkend a hory se opět naplní lyžaři! Frekvence 1 vám proto radí, jak zvýšit bezpečnost na sjezdovkách a snížit tak riziko úrazu.

Kontrola vybavení před odjezdem

Ski-servisy se shodují, že kontrola lyžařského vybavení je nezbytná. To platí i v případě, že jste jen svátečním lyžařem, který svým prknům nedá příliš zabrat. Každoročně by měly lyže projít servisní prohlídkou. Jen odborník posoudí, jak moc lyže potřebují seřídit, upravit skluznici nebo nabrousit hrany. Než vyrazíte na kopec, dbejte na to, aby vaše lyžařská výstroj byla plně funkční a odpovídala vašim schopnostem a tělesným parametrům.

Lyžařské desatero

Stejně jako na silnicích, i na sjezdovkách musíte počítat s hustším provozem. Je proto potřeba dbát nejen na vlastní bezpečnost, ale také musíte být ohleduplní vůči druhým. Toho si někteří lyžaři nejsou vědomi a když se řítí z kopce dolů, ohrožují tím sami sebe i druhé.

Lyžařské desatero byste si měli prostudovat už před odjezdem na hory. Určuje pravidla pro předjíždění, stoupání i zastavování, a dává další doporučení pro jednotlivce i skupiny.

Tzv. Bílý kodex, schválila Mezinárodní lyžařská federace a my vám přinášíme jeho základní desatero:  

  • OHLEDUPLNOST K JINÝM – Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.
  • PŘIMĚŘENÁ RYCHLOST – Každý lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.
  • VOLBA SMĚRU – Má-li lyžař možnost vybrat si směr jízdy, musí jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s lyžařem, pohybujícím se na svahu pod ním.
  • PŘEDJÍŽDĚNÍ – Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného lyžaře.
  • PŘEJÍŽDĚNÍ SVAHU A KŘÍŽENÍ CESTY – Lyžař vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící musí dávat pozor a sledovat vše nad a pod sebou, aby tak mohl učinit bez nebezpečí jak pro svou osobu, tak pro jiné. Stejně tak je třeba se chovat při každém zastavení.
  • ZASTAVENÍ – Lyžař nesmí zastavovat, není-li to nevyhnutelně nutné uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí lyžař na sjezdovce co nejrychleji zvednout. Zastavit může poté na okraji sjezdovky.
  • STOUPÁNÍ – Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit. Totéž platí v případě, schází-li lyžař po sjezdovce pěšky.
  • RESPEKTOVÁNÍ SIGNALIZACE – Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení a signalizaci.
  • V PŘÍPADĚ NEHODY – Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.
  • IDENTIFIKACE – Každý účastník, či svědek nehody je povinen poskytnout údaje o své osobě.

Polepšili jsme se

V posledních letech se zlepšuje bezpečnostní vybavení českých lyžařů. Pokud Češi vyráží do Alp, lyžařská helma je samozřejmostí. Na vybavení dbají lyžaři i na českých sjezdovkách. Podle Jana Krále, sezónního záchranáře z Horské služby Špindlerův Mlýn, děti nosí helmu skoro vždy, dospělí v 90% případů.

Sněhové podmínky ve většině českých lyžařských areálů jsou ideální. Pokud tedy vyrážíte na svah, užijte si to!

Životní styl - další články

Doporučujeme