Má radost nebo se bojí? Vrtění ocasu u psů může mít důležitý význam

27. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Tohle zná každý. Pes za ním přiběhne a nadšeně vrtí ocasem. Co znamená, když více vrtí na jednu či druhou stranu? Podle vědců jde o velmi důležitý signál. O jaký? Informuje o tom deník Daily Mail.

Vědci z čínské univerzity v Pekingu pozorovali psy tři dny. Ti se během té doby potkali s cizím člověkem. Zjistili, že jakmile se hafani s dotyčným seznámili, vrtěli ocasem více doprava. Vedoucí výzkumného týmu Jung Čang si myslí, že pravostranné vrtění souvisí s levou částí mozku, kde jsou zpracovávány pozitivní emoce. Pes se tak cítí v klidu a je šťastný.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Opak může znamenat, že je vyděšený a nervózní. “Jakmile pes začne vrtět ocasem více napravo, naznačuje to, že s postupem času začal cizího člověka vnímat v pozitivnějším světle,” upozornila doktorka Deborah Wells z Královské univerzity v Belfastu, která se studiem chování psů zabývá již více než 25 let.

Studia použila 3D systém sledování pohybu a povolala k tomu deset bíglů. S cizím člověkem je vědci nechali pět minut a celkem analyzovali 21 tisíc vrtění ocasů. Porovnávali rychlost nebo vzdálenost, na kterou se ocasy pohybovaly. Zjistili, že každý pes má svůj osobitý styl vrtění. “Pozitivní a negativní emoční stavy byly u lidí spojené s levostrannou a pravostrannou aktivací prefrontální kůry. Předpokládáme, že vrtění ocasem směrem doleva může být doprovázeno aktivací pravé části mozku, zatímco vrtění ocasem směrem doprava může být doprovázeno aktivací levé části prefrontální kůry mozku,” řekl Jung Čang.

Tento výzkum navazuje na studii z Lincolnovy univerzity, která byla publikována v loňském roce. Ta došla k závěru, že psi jsou spíše “praváci”. Vědci sledovali 18 tisíc psů a zjistili, které tlapce dávají přednost, když sahají po potravě. Předpokládá se, že preferování končetiny je prospěšná. Díky ní zvířata lépe plní úkoly.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme