Malý zázrak zvaný ředkvičky: Tohle jste o nich možná nevěděli

Ředkvičky patří mezi nejoblíbenější druhy kořenové zeleniny. Vedle své specifické chuti nám dodávají celou řadu blahodárných látek a prospívají tak našemu zdraví. Pomohou nám zhubnout, podpoří naši krvetvorbu a ještě zařídí, že se budeme cítit v pohodě. Přečtěte si, co všechno tyto červené kuličky dokážou!

Také si občas rádi pochutnáte na trošku pálivých červených ředkvičkách? Dobře děláte! Tento druh zeleniny je totiž nabitý zdravím. Obsahuje například vitamín B a C, kyselinu listovou, karoten, draslík, vápník, zinek, hořčík nebo fosfor a vedle toho jen minimum kalorií.

Díky tomu podporuje naše trávení a vyprazdňování,  nakopává náš imunitní systém, podporuje krvetvorbu, pročišťuje organismus, odvodňuje a pomáhá i při hubnutí. Díky látkám, které obsahuje, navíc pozitivně ovlivňuje chemické reakce v mozku, čímž lidem pomáhá k emoční a psychické pohodě. Dá se použít i při léčbě žaludku, žlučníku či průdušek a navíc krásně uvolní hleny při vlhkém kašli.

Tento malý zázrak není v lidském jídelníčku žádnou novinkou. Ředkev patří mezi nejstarší rostliny, které člověk začal úmyslně pěstovat. Běžně ji používali už staří Egypťané před 5 tisíci lety. Na našem území se stala populární až poměrně nedávno, totiž zhruba ve druhé polovině 18. století.

Málo známým faktem je, že se dají konzumovat také mladé listy ředkviček, které jsou bohaté na železo. Existuje celá řada různých druhů, od černé, přes bílou a fialovou až po zlatou. Jedná se ale o velmi náchylnou zeleninu na kontaminaci škodlivými látkami z půdy a okolí, takže je vždycky lepší sáhnout po té doma vypěstované, a nebo alespoň bio.