Máme tu generaci nepoužitelných mladých mužů, varuje Marek Herman

7. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Marek Herman. Foto: ČTK

Pedagog a lektor osobního rozvoje Marek Herman nevnímá rozmach moderních technologií zrovna s nadšením. Tyto nové prostředky mohou být sice v lecčem prospěšné, náš rodinný život ale podle něj ovlivňují spíše k horšímu. A to jak v prvních letech našeho života, kdy negativně formují naše základní vzorce vnímání, tak i později v pubertě, kdy náš učí, že není žádný důvod oddalovat naše potřeby.

Pedagog Marek Herman vnímá s nelibostí hlavně matky, které se své malé děti snaží zabavit obrazovkami a tablety. “Maminky dneska odkládají děti k tabletům, a ony utíkají někam do jiného světa, který s tím reálným nemá nic společného. Já se toho bojím,”uvedl v rozhovoru v pořadu Press klub na Frekvenci 1 Marek Herman.

Moderní technologie mají podle něj úplně odlišný vliv na malé děti, než na dospělé jedince. “Svět kolem nás se pořád mění, ale já bych si vsadil na věci, které jsou staré desítky tisíc let. Pokud se bavíme o technologiích, tak ano, nemůžeme se tomu vyhnout, militantní postoj je nesmysl. Ale prvních pět let, kdy načerpáváte základní, dobré, zdravé vzorce, musíte být bez technologií. Pak teprve poznáte reálný svět a až ho očucháte, můžete jít do virtuálního světa, ne naopak,” je Herman přesvědčený.

Místo mámy tablet

“První tři roky jsou rozhodující. Tam máte dva pilíře, které vás vyztuží na celý život, a to je něha a vůně, respektive dotyk a vůně. A teď si vemte, že místo toho, aby se vás máma dotýkala, tak se dotýkáte tabletu. Takže se dotýkáte mašiny, která vyzařuje nějaké světlo a pak se strašně divíme, že ta děcka jsou na tom závislá,” varuje pedagog.

Velkou hrozbou může ale podle něj být technika i pro dospívající mládež. “Virtuální svět má velký problém v tom, že se vám strašně těžko poznávají limity, kdy už je toho moc,” myslí si Herman.

Žádné limity

“Venku padne tma a vy jdete domů. Ale dneska mluvíme o generaci nepoužitelných mladých mužů, kteří jsou schopní pátek, sobota, neděle dvanáct až šestnáct hodin denně hrát nějaké střílečky a nemá to limit. Ten virtuální svět je rychlý, okamžitě uspokojí vaše potřeby, vy nepotřebujete čekat, odkládat, vůlí pracovat – všechno je na dvojklik, a vy se v tom dříve nebo později ztratíte,” uvedl lektor.

S tím může souviset i další trend – řada lidí je podle něj dnes přesvědčená, že mohou dělat, cokoli chtějí, aniž by to mělo následky. S něčím takovým Herman vůbec nesouhlasí. Naopak je přesvědčený, že tou správnou cestou je návrat k tradičním principům, podle kterých žili naši předci.

Životní styl - další články

Doporučujeme