Proč není možné děti vychovávat ve velkých městech? Pedagog Marek Herman promluvil pro Frekvenci 1

6. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Marek Herman. Foto: ČTK

Jen málokteré téma vyvolává v posledních letech tolik vášní, jako názory na podobu rodiny a výchovu dětí. Každý z nás si nese své zkušenosti a své pohledy na věc, zároveň přibývají modely, které ještě do nedávna prakticky neexistovaly a věci komplikuje i nástup moderních technologií. K tématu se pro Frekvenci 1 vyjádřil pedagog a lektor osobního rozvoje Marek Herman. 

Podle Marka Hermana čelí současní rodiče malých dětí novým výzvám, které zdaleka ne všichni zvládají na výbornou. “Musíme si dát pozor na to, abychom nezapadli do stereotypů o tom, že za našich mladých let bylo více sněhu a byly větší ryby. Ale přesto si troufnu říct, že dneska je výchova velký problém,” varoval pedagog v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

“Máme dva extrémy – na jedné straně děcka hrozně zanedbávané, protože je rodiče odkládají k tabletům, k televizím a k počítačům. Na druhé straně přešlechtěné děti, které jsou doma na trůně. Vévodí rodině, rozkazují rodině a všichni se snaží a kmitají kolem nich, aby se na našeho malého miláčka nikdo křivě nepodíval. Oba ty extrémy jsou škodlivé,” myslí si Herman.

Hlad nás dříve držel pohromadě

“Vyplývají podle mě z toho, že se máme moc dobře. Nemusíme držet pohromadě, protože nemáme hlad a není nám zima. A proto děláme chyby, za které nás nikdo nepotrestá,” sdělil Herman, podle kterého v minulosti řada současných problémů vůbec neexistovala a výchova dětí byla navzdory těžkým životním podmínkám paradoxně snazší. “Chybí pojivo, které nás drželo pohromadě naprosto přirozeně,” nechal se slyšet.

Velký problém podle něj tkví i v městském životním stylu. “Tím, že jsme se přestěhovali do měst, jsme se zbavili velmi dobrých nástrojů, které nám pomáhaly vychovávat děti,” je přesvědčený.

“Když se mě někdo z velkého města na přednášce zeptá, jak vychovávat děti, tak já jim říkám, že to nejde. Protože nemáte zahradu, děti nemůžou lítat od rána do večera venku, jak jsme lítali my. To je velký výchovný nástroj. Nemáme tam smečku vrstevníků – děti v podstatě vždycky vychovávaly jiné děti, akorát starší. Nemáme zvířata, nemáme babi a dědu,” vypočítával.

Prvních pět let musí být bez technologií

A problém je podle něj i v přístupu k moderním technologiím. Maminky dneska odkládají děti k tabletům, a ony utíkají někam do jiného světa, který s tím reálným nemá nic společného. Já se toho bojím,” přiznal Herman.

“Svět kolem nás se pořád mění, ale já bych si vsadil na věci, které jsou staré desítky tisíc let. Pokud se bavíme o technologiích, tak ano, nemůžeme se tomu vyhnout, militantní postoj je nesmysl. Ale prvních pět let, kdy načerpáváte základní, dobré, zdravé vzorce, musíte být bez technologií. Pak teprve poznáte reálný svět a až ho očucháte, můžete jít do virtuálního světa, ne naopak,” uzavřel pedagog.

Životní styl - další články

Doporučujeme