Máte už doma Vánoce? Čím dřív zdobíme, tím jsme šťastnější, tvrdí vědci

26. listopadu 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Dušičky jsou za námi, vrcholky hor pokrývají první nadílky sněhu a vánoční fanatici už mají krabice s ozdobami dávno vytažené? Zatímco ostatní obrací oči v sloup, když v obchodech již v listopadu slyší koledy, vědci přicházejí s tvrzením, že vánoční dekorace nás činí šťastnějšími.

Ačkoliv existuje pár symptomatických důvodů, proč někteří jedinci předčasně vytahují vánoční ozdoby a pouští se do dekorace celého domu, či bytu, většinou tak činí z nostalgie. Chtějí si znovu zažít onu kouzelnou  atmosféru, kterou prožívali v dětství a vědí, že už se nikdy nevrátí, nebo si chtějí vykompenzovat nedostatek emocí a empatie, který zažívali,” uvádí psychoanalytik Steve McKeown v magazínu Unilad.

Ve světe plném stresů a úzkostí mají podle něj lidé ve zvyku dělat věci, které je činí šťastnými. Vánoční atmosféra v nás dokáže vyvolat silné pocity spjaté s dětstvím a dekorace jsou pouhým prostředkem, který se k těmto starým vzpomínkám dostáváme. Pokud tedy patříte mezi ony “blázny”, kterým už na začátku listopadu zdobí dveře girlandy a světla ozařují barevná světýlka, nezoufejte. Patříte možná mezi spokojenější a šťastnější polovinu lidstva!

Životní styl - další články

Doporučujeme