Mazel, nebo proradná šelma? Dá se kočka vůbec vychovat?

26. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky jsou velké osobnosti, to je všem jasné. Někteří si myslí, že nejdou vychovat, ale nemýlí se? Kočky mají svou hlavu, ale už dávno neplatí, že neposlouchají. Ve výcviku to chce jen specifický přístup. Jak na to? Odpovídá web Můjchlupáč.cz

Chce pozorovat okolí

Mnoho majitelů koček má nerealistická očekávání ohledně chování čtyřnohých krasavic.  „Někdy ale kočky dělají věci, které se nikomu nelíbí. Většinou se jedná o škrábání nábytku, skákání na jídelní stůl, linku v kuchyni nebo zákeřné útoky na nohy,” říká odbornice na chov domácích zvířat Zuzana Sequensová. Kočky chtějí vyvýšená místa k odpočinku, odkud mohou pozorovat své okolí. Pokud bydlíte v bytě, pořiďte ji škrabadlo u okna, ať se může dívat ven.

Hra v každém věku

Může se ale stát, že škrabadlo vaši kočku nezaujme. V takovém případě je dobré sáhnout třeba po pomocníkovi šanta kočičí, která je k dostání sušená i ve formě spreje. Je to kočičí lákadlo a jakmile ji kočka ucítí, začne být zvědavá. Kočky si navíc rády hrají a je jedno, kolik jim je let. „Jejich hra často připomíná lov a může se stát, že jedinou dostupnou kořistí je právě pár pohybujících se nohou. Proto se vybavte spoustou kočičích hraček a věnujte kočce každý den nějaký čas, kdy si s ní budete hrát,” radí Zuzana Sequensová.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Tresty nepomůžou

Kočky jsou chytré a mají velmi dobrou paměť. Zvládnou se učit, ale chce to k nim přistupovat jinak, než ke psům. Na rozdíl od nich se totiž nesnaží dělat člověku radost a je potřeba, aby pro kočku bylo její dobré chování výhodné. Základ je odměna, která by měla přijít vždy, když se kočka chová podle vašich představ. Rozhodně ale nefungují tresty. “Tím naopak dosáhnete toho, že se vám bude chtít pomstít a naděláte více škody než užitku,” radí Sequensová. „Nejlepší je se s kočkou zkusit domluvit a vychovávat ji s klidem. Kočky jsou citlivé na tón hlasu, proto často stačí důrazné ‘NE’ a zabránit jí v nežádoucí činnosti. Až to pochopí, tak je dobré nezapomenout na pamlsek.”

Platí na ně zvuky i pachy

Platí na ně různé pachy, textury nebo zvuky, které jsou jim nepříjemné a které spojíte třeba se skákáním na kuchyňskou linku.   Pokud kočka nedokáže určit, odkud přichází trest, bude se kuchyňské lince vyhýbat, ať už jste doma nebo ne.  Kočky si totiž uvědomí, že se jim špatné chování nevyplatí, a nakonec toho nechají a vy nebudete za padoucha. Nemají rády třeba citron, pepř, hliníkové fólie, lepivé povrchy a ze zvuků syčení nebo rachot.

Hledejte důvod změny

Špatné kočičí chování bývá vyprovokováno nějakým vnějším vlivem. Mohou to být třeba změny v domácnosti, činnosti, které děláte nebo zdravotní problémy. Ony moc dobře vědí, co mohou a co ne a svým zlobením se lidem často mstí. Pokud pozorujete změnu u své kočky, zamyslete se nad tím, jestli jí něco nechybí a nepotřebuje něco. Kočky mohou být ve stresu, být osamělé, mají málo pohybu nebo zábavy či jim nemusí vyhovovat písek. Vždy se snažte najít příčinu a svému miláčkovi pomoct.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme