Nejlepší kámoši nebo celoživotní nepřátelé? Pes i kočka si na sebe mohou zvyknout, chce to čas a klid

2. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Navzdory příběhům o přátelství mezi pejskem a kočičkou, už odmala slýcháme, že přátelství těchto dvou tvorů neexistuje. Není tomu ale tak. V jedné domácnosti spolu přežijí a jejich soužití může být i harmonické. Jak je to možné? S odpovědí přichází web Můj chlupáč.cz

Odmalička spolu

I když se to na první pohled nemusí zdát, tak pejsek a kočička mohou být celoživotní parťáci. Je ale velmi důležité, abyste se socializací začali velmi brzo, ideálně ve štěněcím a kotěcím věku. Když si malé parťáky pořídíte takto brzy, rychleji si na sebe zvyknou. Pokud už máte dospělého psa nebo kočku, pořiďte si k nim malé mládě. Nejlepší variantou je dospělý pes a kotě, protože dospělá kočka může mít s přijetím štěněte problém.

Začátky jsou důležité

Když si zvířata přivezete domů, na začátku oba hlídejte, aby na sebe neprskali a nevyjížděli. Pokud pes bude chtít honit kočku po bytě, vyčiňte mu. Po nějaké době ji začne ve smečce vnímat jako nadřazenou a nechá ji na pokoji. Jestliže by kočka po psovi vyjížděla packami, nechte ji trochu zastřihnout drápky. Dopřejte jim společné chvilky, ale také se věnujte každému zvlášť a žádné nenadřazujte.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

K ničemu je nenuťte

Nenuťte zvířata, aby byla neustále spolu a hrála si. Pes i kočka si k sobě dřív nebo později najdou cestu sami, musíte jim dopřát čas a klid. Dobré je dát k psímu pelíšku kočičí deku a obráceně. Díky tomu si zvyknou na svoje pachy a rychleji jim půjde společná aklimatizace.

Dopřejte jim vlastní prostor

Je důležité, aby oba měli svoje místa bezpečí a klidu. Pro kotě je dobré připravit prostor, kam se půjde schovat, když bude chtít, a když se bude cítit v ohrožení. Kočičí toalety dejte na místo, kam se pes nedostane, rozhodně je ale nedávejte třeba do chodby. Kočka chce mít u vykonávání potřeby klid. Navíc psi by mohli chtít ochutnat jejich trus.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Musí mít klid i při krmení

Kočka i pes musí mít na krmení čas a klid. Také by měli mít jinou stravu i misky. Potrava je pro obě zvířata velmi důležitá a budou si ji chtít hlídat. Zásadní je, aby měli rozdílné jídlo, protože každý potřebuje trochu něco jiného. Kočka více bílkovin a tuků, kterých zase pes potřebuje méně. Pes, který je krmený kočičím žrádle, může přibírat na váze.

Kočku je lepší krmit několikrát denně, kdežto u psa, u kterého se z výchovných důvodů nedoporučuje nechávat misku příliš dlouho plnou. U kočky nevadí, když ji necháte plnou i přes noc. Je to šelma, která je zvyklá lovit a jíst i v noci. Ideální pro ní jsou 2-3 porce denně v pravidelných intervalech.

Životní styl - další články

Doporučujeme