Meruňky jsou přírodní poklad a vy to ještě nevíte?

15. června 2016·Životní styl·Redakce

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce! Ve 100 gramech obsahují jen 57 kalorií! Obsahují betakaroten a olej z jejich jader je zásobárnou vitamínů!

Meruňky znali už staří Číňané v roce 2000 před naším letopočtem. Do západní Evropy se dostaly až kolem roku 800 našeho letopočtu.  Do střední Evropy, tedy k nám, až ve 14. století.  

Plody meruňky mají na lidské zdraví doslova blahodárný vliv. Kromě dužiny stojí za pozornost i jádra.

Jádra obsahují látku zvanou laetril, pro kterou se vžilo označení vitamin B 17. Pojďme se poučit: Laetril obsahuje i polosyntentickou molekulu látky amygdalin. To je cizích slov! Amygdalin se nachází ve více než dvanáctistých rostlinách, hlavně v semenech, jako jsou hořké mandle, třešně, broskve, meruňky nebo švestky. Nejvyšší obsah mají právě meruňky.

Odborníci předpokládají, že laetril může sloužit jako zdravá alternativa prevence proti negativním civilizačním onemocněním, hlavně v kombinaci se zdravým stravováním. 

Meruňkově zdravý národ

Vysoké hory na pákistánsko-indickém pomezí obývá asijský národ Hunza. Tento kmen žije v souladu s přírodou a jeho členové se dožívají v pohodě více než 100 let! Ženy ve věku 50 – 60 let mají krásnou vyhlazenou pleť. Hunzové vypadají v průměru o 25 let mladší. Jejich hlavní částí jídelníčku jsou právě meruňky. Hunzové si považují také meruňkových jader.

Tak si dáme alespoň ty knedlíčky, ne?

TIP FREKVENCE 1: Ovoce s malým obsahem cukru. Pomůže vám zhubnout!

TIP FREKVENCE Chcete zhubnout? Pak už nikdy nesnídejte toto jídlo!

Životní styl - další články

Doporučujeme