Monika Arenbergerová: V estetické medicíně se snažíme, aby výkony byly nejméně viditelné a pozastavily stárnutí

15. května 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Monika Arenbergerová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla lékařka dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Monika Arenbergerová. V rozhovoru jsme probrali, jestli vnímá ve zdravotnictví nějaké předsudky vůči ženám. Také s blížícím se létem jsme se zaměřili na ochranu kůže před slunečními paprsky.

V poslední době se na jedné straně ženství vzývá, i tak jsou ženy ve společnosti daleko více kritizovány, než muži. Například, že jdou do práce moc brzo po porodu nebo na druhou stranu, že se nechávají vydržovat doma manžely a jsou z nich najednou tzv. zlatokopky. Tohle se dá podle Arenbergerové řešit jen tím, že se ženy spojí. Musíme o tom hovořit, pořádat konference, budeme se nad tímto tématem zamýšlet a budeme podporovat jedna druhou. Moje rada zní, nevšímat si toho a dělat to, co si myslíme, že je správné,” uvedla. Ona sama svoje kolegyně ráda podporuje. V tom je naše síla, že budeme podporovat jedna druhou. Jinak neprorazíme skleněný strop,” dodala.

Estetické medicíně dnes vévodí přirozenost

Estetická medicína je v posledních letech výrazně na vzestupu. Začali jsme to vnímat někdy na začátku tohoto století. Všechny beauty trendy, o kterých se bavíme, přicházejí z Ameriky a tenkrát jsme začali objevovat molekuly jako botox, botulotoxin, kyselinu hyaluronovou, výplně. Zjišťovali jsme od svých západních sousedů, že se s tím dají dělat doslova zázraky. Že není potřeba, aby vám plastický chirurg udělal lifting, ale tyto velké plastické operace dokážete pozastavit nebo posunout právě výkony estetické dermatologie,” sdělila lékařka.

Bohužel v České republice jsme podle Arenbergerové udělali na začátku této éry jednu velkou chybu, a to v nadužívání těchto výkonů. Začali jsme jich používat hodně nebo jsme začali aplikovat příliš mnoho výplně do rtů, příliš zvětšovat tváře a někdy se kritizovalo to, že ženy prostě nejsou krásné, ale že vypadají velmi uměle,” dodala. Přesto vnímá malinký ústup v tomto trendu. Dnes se snažíme zejména o přirozenost. To si myslím, že je motto všech dermatologů. Snažíme se o to, aby výkony byly co nejméně viditelné, abychom malými krůčky uspokojovali a stárnutí pozastavili.

Na slunci musíme dodržovat pravidla

Blíží se léto a s ním i více slunečního záření. Je pro lidi slunce přítel? Je to spíše nepřítel pro naši kůži, ale chápu, že každý se těší na léto, až vysvitne sluníčko, protože nám dodává dobrou náladu, vyplavují se endorfiny a bezpochyby se podílí na syntéze vitaminu D. Takže má bezesporu i zdravotní benefity, ale já to vnímám jako dermatolog a spíše vidím v ordinaci lidi, kteří toho sluníčka užívají moc, a pak to vede ke změnám, o kterých hovoříme, jako předčasné stárnutí nebo kožní nádory,” říká.

Lidé by měli na slunci dodržovat podle lékařky určitá pravidla. Nevystavovat se sluníčku mezi 12 – 15 hodinou. Měli bychom využívat textilní ochranu, klobouk, košili a nebránit se krémům, které obsahují SPF faktor. Ty nás chrání před spálením,” doporučuje Arenbergerová.

Životní styl - další články

Doporučujeme