Michal Koucký: Páry chtějí nejprve dosáhnout určité kvalitní socioekonomické úrovně, proto věk rodiček roste

29. ledna 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Michal Koucký. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl porodník z I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Koucký. V rozhovoru jsme probrali, jak těžké je v dnešní době počít dítě a proč ženy rodí čím dál více ve vyšším věku.

V poslední době stále více slyšíme, že narůstá počet párů, které nemohou dosáhnout těhotenství. Podle porodníka to má dvě roviny. “Sice děti jsou počaty, ale nedochází k vývoji těhotenství. To jsou opakované ztráty ve smyslu potratu. A pak sterilita. To je neschopnost dosáhnout početí,” vysvětlil.

Koucký se problematikou komplikovaných těhotenství zabývá už bezmála dvacet let. “Velmi málo v evropském měřítku i ve světě je lékařů, kteří sledují podtext těhotenských komplikací,” řekl. Lékař se vždy snaží samovolným potratům u nastávajících maminek zabránit, bohužel u někoho je to delší proces, u někoho naopak kratší. Pokud žena už má za sebou opakované ztráty těhotenství i ve vyšších týdnech. Postupně přibývají data, která nám umožňují zapojit účinné mechanismy, aby se to pokud možno v dalších nestávalo,” dodal.

“Lidstvo se na straně reprodukce znekvalitňuje.”

Nárůst počtu žen, kdy nemohou s partnerem počít dítě, může být následkem mnoha faktorů. “Je pravda, že se na straně mužů a žen zhoršují výchozí podmínky. U mužů se jedná o kvalitu spermií a jejich počet. Tam se nabízí různé faktory, ať už fyzikální, chemické… U žen jsou to faktory spíše neměnné. Ať už to jsou vlivy chronických zánětlivých onemocnění, hormonálních poruch,” popisuje Koucký.

Také se neustále zvyšuje věk rodiček. To je podle lékaře způsobeno tím, že páry chtějí nejprve dosáhnout určité kvalitní socioekonomické úrovně, než přivedou na svět svého prvního potomka. “Bereme to jako holý fakt… Logicky to s sebou nese další přesahy. Ať už se jedná o vyšší riziko chromosomálních odchylek, kdy se může narodit více dětí s vadami. Pochopitelně narůstá i pravděpodobnost různých závažných komplikací, které s věkem souvisí,” říká a dodává, že porodníci neustále čelí novým výzvám.

Poslechněte si rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme