Najděte si tu nejlepší práci! Stačí těchto 5 kroků

28. srpna 2017·Životní styl·Redakce

Šéf je k nesnesení, peníze nic moc a náplň práce roky stejná? Je čas na změnu. Slyšíte a vidíte to okolo sebe všude. Ale ti opatrnější se ptají: „A co když nová práce nebude lepší?“ nebo: „A co když mě nikde nevezmou“? Nedostatek sebedůvěry nám brání udělat změnu. Níže najdete tipy, jak výrazně zvýšit svoji sebedůvěru a tím i šanci na úspěch.

1) Sepište si, co vám na současné práci vyhovuje a nevyhovuje

A pak se nad tím seznamem zamyslete. Co je pro vás v práci důležité? Jaké jsou vaše nejdůležitější osobní hodnoty? Jaké jsou hlavní důvody, PROČ chcete měnit práci? Naučte se tyto důvody jasně pojmenovat a vyslovte je nahlas. Poslouchejte, jak vám znějí.

Proč si tuhle analýzu dělat? Zjistíte, jaká je skutečně vaše motivace a budete schopní cíleně vybírat nabídky volných pozic, váš motivační dopis bude úspěšnější a stejně tak i pohovor. Pro personalisty je motivace uchazeče jedna z nejdůležitějších věcí.

2) Co chcete dělat?

Při přemýšlení o nové práci se hodně lidí omezuje na to, co už dělali, nebo na to, co vystudovali. V dnešní době ale vznikají nové pozice s názvy, které jste nikdy neslyšeli, stejně rychle, jako ty staré zanikají. Spíš se zamyslete nad náplní práce – co by vás bavilo dělat? A pak hledejte pozice, které takové činnosti obsahují.

3) Naučte se prodat to, co máte

Řada lidí si myslí, že nic zajímavého neumí a nenabízí. Já ale určitě doporučuji zamyslet se nad tím, jaké máte vlastnosti. V dnešní době je na pracovním trhu zoufalá poptávka po stabilitě, loajalitě, zodpovědnosti, dochvilnosti, respektu, dokončování úkolů a dotahování projektů do konce, efektivitě v práci. Pokud jste například člověk, který práci nerad mění, tak už jen to je pro zaměstnavatele velmi zajímavé. Řekněte si nahlas, co nabízíte.

4) Pište životopis a motivační dopis vždy na míru

Jakmile najdete nabídku pozice, která odpovídá vašim představám, odpovídejte životopisem a motivačním dopisem šitým na míru právě této pozici a právě této firmě. Většina lidí kopíruje ten samý text a jen vymění název firmy. Takhle to ale nefunguje. Přizpůsobte použitá slova, výběr uváděných pracovních činností, v motivačním dopise buďte osobní.

Jak na skutečně dokonalý životopis a motivační dopis se dozvíte v kurzu Jak napsat skvělý životopis.

Tereza Valášková

Tereza Valášková

5) U pohovoru buďte sebejistí a připravte si otázky

To se snadno řekne, ale jak? Abyste mohli být sebejistí, musíte být dokonale připravení. Nestačí prolétnout webové stránky. Měli byste se připravit na to, s kým se sejdete, něco o něm vědět a hlavně, mít velmi dobrou představu o dané práci. Zkuste si pozici představit. Co na ní budete dělat? Jak bude vypadat váš den? A cokoliv vám nebude jasné, si napište, a pak se na to zeptejte. Vaše otázky u pohovoru jsou stejně důležité, jako odpovědi!

Odpovědi na otázku – jak tohle všechno udělat a mnohem více, najdete v online videokurzu

Jak si najít skvělou práci

Autor: Tereza Valášková

Životní styl - další články

Doporučujeme