Novoroční předsevzetí nejen pro lidi. Zapojte do svých plánů na nový rok i vaše čtyřnohé kamarády

30. prosince 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Nový rok znamená pro většinu lidí nové začátky a nové cíle. Nemusí se to ale týkat jen lidí, vtáhnout do toho můžete i své zvířecí mazlíčky. Jak společně se svými kočky a psy začít ten rok 2024 trochu jinak?

Kvalitní strava je základ

Stejně jako u lidí platí, že zdravá a vyvážená strava je půl zdraví a může vašemu domácímu mazlíčkovi zajistit dlouhý, spokojený a hlavně zdravý život. Kvalitní strava podporuje přirozenou imunitu a slouží i jako prevence proti kloubním problémům. Nicméně, zorientovat se v nabídce krmiv je velmi složité, při výběru se tedy zaměřte na složení, které najdete na zadní straně. „Obecně je dobré se vyvarovat nespecificky pojmenovaným potravinám (výrobky živočišného původu), silně alergenním složkám (jako je například sója) a vysokému obsahu soli v krmivu,” vysvětluje Zuzana Sequensová, produktová specialistka z e-shopu zaměřeného na potřeby pro mazlíčky.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

„Na prvním místě ve složení krmiva musí figurovat živočišné bílkoviny. Méně kvalitní krmiva dohánějí množství bílkovin rostlinnými zdroji, a to pro psy není úplně vhodné, protože jejich stravitelnost je pro ně nízká. Opravdu kvalitní krmivo by mělo obsahovat alespoň 35 % živočišných surovin. Samozřejmě se vždy při výběru vhodného krmiva a doporučené dávce poraďte s veterinářem nebo jiným odborníkem,” dodává.

Krmivo važte, protože častou chybou jsou velké nebo naopak malé porce. Zvířata často nepřemýšlí nad tím, kolik toho sní, proto by denní dávku měl hlídat právě majitel. Zvířata pak mají sklony přibírat, proto hlídejte denní dávku jídla.

Sportem ku zdraví

Většina lidí si jako novoroční předsevzetí dává, že začne více sportovat. Pokud máte doma čtyřnohého kamaráda, zapojte ho do vašeho předsevzetí také. Procházky hlavně psi milují, protože pro ně nejsou jen pohybem, ale také mentálním cvičením. Díky nim objevují nové pachy a poznávají své okolí. Jestliže máte psa, který potřebuje hodně pohybu, je to skvělá motivace. Věřte, že když se svým mazlíčkem začnete třeba běhat, budete si to užívat oba dva. Začněte pomalu a na kratších vzdálenostech, abyste si udělali obrázek o reálné kondici vás ale i vašeho pejska.

Buďte spolu

Domácí zvířata jsou na svých majitelích závislí a milují každou chvilkou, kterou s vámi mohou být. Splňte jim, ale i sobě tohle přání a najděte si na své domácí chlupáče o pár minut navíc. Je jedno, zda si s ním budete hrát, půjdete na procházku, budete se s ním mazlit nebo společně koukat na televizi. „Lidé, kteří se svými zvířaty tráví více času, k němu mají bližší pouto a jsou daleko všímavější ke změnám jeho nálad a chování, které mohou signalizovat například zdravotní problémy,” říká Zuzana Sequensová. Společný čas prospěje vám oběma.

Naučit se nové věci

Další velmi oblíbené předsevzetí je naučit se něco nového. I tady můžete zapojit svého domácího mazlíčka, a to nejen psy, ale i kočky. Neplatí to ale jen u nových věcí, můžete se pokusit svého mazlíčka odnaučit zlozvyk, který vás štve. Jestliže si netroufáte na učení sami, můžete třeba zkusit i nějaký výcvik. Nejenže vám tam poradí odborníci, ale pejskové si tam najdou nové psí kamarády. Kočičí kempy sice neexistují, ale to snad zvládnete i doma. Nebo se o to můžete pokusit, kočičí královny mají s učením nových věcí trochu problém.

View this post on Instagram

A post shared by Daily Dog Videos 🐶 (@insta_dog)

Na křik zapomeňte

Rozkousal vám váš pes nové bačkory? Poškrábala vám kočka luxusní gauč? Jsou to sice mrzutosti, ale zkuste se v roce 2024 vyvarovat křiku. Ten vaše domácí mazlíčky jen vystresuje. Zkuste jim najít jinou zábavu, která je opravdu zabaví. Kupte jim nové hračky a omezte čas, kdy je musíte nechat o samotě. Kousaní věcí totiž zvířata často dělají z nudy, tak jim zkuste dát v novém roce více společného času. Oceníte to všichni.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme