Objevili jsme kouzlo půjčoven lyží! Vyplatí se to?

26. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Pravá zima právě začíná. Podle meteorologů bude přelom ledna a února mrazivý. I přes den může mrznout a na horách má sněžit. A tak možná řešíte otázku kam a hlavně S ČÍM na hory. Podle nejnovějších průzkumů objevili Češi kouzlo půjčoven. A tak i my na Frekvenci 1 řešíme otázku: Půjčit? Nebo koupit nové?

Kolik zaplatíme?

Pokud vyrážíte na hory jednou za uherský rok, rozhodně je výhodnější mít lyže z půjčovny. V kvalitní půjčovně si přijde na své každý. Pro fajnšmekry jsou připravené i lyže nové z aktuálních kolekcí. „Denní sazba u těch nejlevnějších setů začíná u nějakých 150 korun. Za kvalitnější lyže zaplatíme od tří set výš. Celosezónní výpůjčka rekreačního setu vyjde na 2500 až 3000 korun.“ říká na na Frekvenci 1 Karel Studnička z Radotínského Ski a bike centra.

Co je výhodnější?

Pokud jezdíte na hory pravidelně a po vlastních lyžích ani tak netoužíte, vyplatí se půjčit si lyže na celou sezónu. Většinou platí jednoduchá matematika. Pokud jedete na hory jen na týden, vyplatí se jednorázová výpůjčka. Pro toho, kdo prolyžuje deset a víc dní, je už výhodnější půjčit vybavení na celou sezónu.

Vybíráme půjčovnu

Rozhodně doporučujeme, půjčit si lyže v některém z větších měst. Je to levnější než spoléhat na půjčovny v horských střediscích.

Kvalitní půjčovnu poznáme například podle toho, že nám bez skrupulí odpoví na dotaz, kolikrát byly lyže půjčené. Pokud jsou lyže na první pohled z kategorie „retro“ a mají za sebou deset let provozu, půjčovně se radši vyhněte obloukem.

Dobře si prohlédněte skluznici, jestli není vyschlá a šedivá. Jestli na ní nejsou rýhy a škrábance, a zkontrolujte také hrany – jestli nejsou už úplně sjeté, tupé apod.

A tip od nás: Jestli chcete mít nějaký kousek výbavy svůj, kupte si boty, které vám budou opravdu dobře sedět… Stejně tak je dobré mít vlastní přilbu.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme