Ondřej Šebek: Sportovní kluby peníze potřebují. Čím více jich stát investuje, tím se zlepší zdravotní péče

10. února 2023·Životní styl·Barbora Turková·Romana Navarová

Ondřej Šebek. (Foto: Frekvence 1)

Ondřej Šebek je už dva měsíce předsedou Národní sportovní agentury (NSA). Přestože je to relativně mladý úřad, má za svou dobu fungování už třetího předsedu. Co říká na možné účasti ruských sportovců na Letních olympijských hrách v Paříži příští rok? A změní stát nějak financování sportu? Odpovídá v Press klubu u Romany Navarové.

Poslední dny sportovním světem nejvíce hýbe kauza účasti ruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024. „Mezinárodní olympijský výbor (OV) začal diskutovat o možnosti úpravy podmínek pro ruské sportovce, za kterých by mohli startovat v Paříži. Diskuze je podmíněná tím, že na olympijské hry jsou přísné kvalifikační podmínky a začalo se řešit, zda je možnost, že by se ruští sportovci kvalifikovali z asijských soutěží. Vzbudilo to velký odpor ve sportovním světě a u nás i v Evropě tento názor nemá podporu. Naše stanovisko je jednotné; pokud OV aktivně zamezili účasti ruských a běloruských sportovců jako reakci na válku, tak agrese neskončila a nevidíme jediný důvod, proč by se pravidla měla měnit,” říká Šebek s tím, že kauza přesahuje rozměr sportu. Předseda chce společně s českým předsedou OV apelovat na mezinárodní OV, aby od možné účasti ruských sportovců, pokud bude válka pokračovat, neuvažoval.

Světem také hýbe fotografie Davida Pastrňáka s Alexandrem Ovečkinem. „V NHL je účast ruských hráčů povolena a nedovedu si představit, že je tam budou nějak izolovat. Je to postoj této soutěže, se kterým se neztotožňuji, ale musíme si uvědomit, že USA je od války dál a jejich postoj je jiný. My jsme tomu blízko a Česká republika je jedním z velkých kritiků,” komentuje Šebek. V českém Parlamentu se nyní řeší novela zákona o sportu, která upravuje fungování NSA. „Novela zákona upravuje řízení NSA, která byla doposud řízená centralizovaně jedním předsedou. Nyní bude NSA řídit kontrolní orgán tříčlenná rada, která bude jmenována vládou a zároveň bude mít kontrolní komisi, která bude desetičlenná a bude složená z politiků. Vítám to, protože kontrola správního úřadu je na místě a věřím, že zástupci politických orgánů budou blíže sportovnímu prostředí a budou hájit zájmy sportu,” popisuje změnu Šebek, který je ve funkci předsedy zhruba dva měsíce.

Úkolem NSA je sjednocení sportu

Uznává, že sportovní prostředí není po covidu v dobré situaci. Do toho se přidaly zvyšující ceny energií. „Řeší se peníze, které kluby potřebují. Nejsou to jen peníze od států, ale i z obcí, ale důležité je také jejich správné využití. NSA si musí říct o větší prostředky do sportu, protože je to důležitá součást společnosti a má vliv na prevenci, zdraví obyvatel a jejich výchovu. Vnímáme problémy obezity mládeže, a pokud bude stát investovat peníze do sportu, tak výrazně ušetří na zdravotní péči,” říká Šebek.

NSA má rozpočet na zhruba 7 miliard. „Je to rozpočet na dotační programy, které se různými transparentními způsoby posílají do sportovního prostředí, ale financování sportů není jen o NSA. Velkou měrou se podílí obce či kraje, odhaduje se to zhruba na 20 milionů korun, a také se jedná o peníze z daní. Úkolem NSA je koordinovat další státní složky, které se podílejí na financování sportu, jsou to hlavně resortní centra.” Úkolem je také sjednocení českého sportu. „Princip sportu je soutěžení. Šéfové středních organizací jsou zkušení funkcionáři a plně je respektuji. Každý respektuje jiné zájmy svého sdružení a mým úkolem je si pracovní věci vyříkat na jednání a pak vůči vládě, veřejnosti a sportovcům vystupovat jednotně,” myslí si předseda.

Životní styl - další články

Doporučujeme