Je pánská rýmička výmluva, nebo diagnóza? Studie hovoří jasně

12. prosince 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Bouřlivě diskutovaný fenomén pánské rýmičky možná není jenom skvělým způsobem, jak pošťuchovat své protějšky. Vědci přichází s tvrzením, že na tom, že muži snášejí prochladnutí o něco hůře, možná něco bude.

V Kanadě vznikla studie, která má dokázat, zda muži skutečně zažívají horší symptomy než ženy, nebo zda je to pouze mýtus. Doktor Kyle Sue, asistent profesora na newfoundlandské univerzitě, tvrdí, že muži možná nepřehánějí, aby dosáhli dramatického efektu, ale že skutečně disponují slabším imunitním systémem, když přijde na virózy spojené s dýchacím ústrojím. Doktor během svého výzkumu zjistil, že muži mají vyšší úmrtnost při onemocnění dýchacích cest, uvedl deník Metro.

Doktor Sue argumentoval, že koncept pánské rýmičky je nespravedlivý, neboť je potřeba hlubšího výzkumu, aby se mohl posuzovat. Dále uvádí, že méně robustní imunitní systém může být v určitých případech výhodou, protože mužům umožňuje vkládat energii do jiných biologických procesů, kterými je růst a rozmnožování.

“Ležení na gauči a přijímání pomoci od jiných může být součástí instinktivního chování, kterým se muži chrání před predátory. Z rýmičky se tak skutečně nejlépe dostává, pokud nevylézáme z postele,” dodal doktor.

Životní styl - další články

Doporučujeme