Pasivním kouřením ohrožujete zdraví svého domácího mazlíčka

22. února 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Všichni víme, že pasivním kouřením škodí kuřáci svému okolí. Nový výzkum odhalil, že si až 40 procent z nich neuvědomuje, že zapálená cigareta má stejně negativní dopad i na jejich domácí mazlíčky. Informoval o tom deník Blesk.

Polovinu českých domácností obývají psi a kočky. V rodinách, kde majitelé kouří, bývají domácí mazlíčci velice často vystavování negativním důsledkům pasivního kouření. Věděli jste, že cigaretový kouř je pro ně nebezpečný?

“Zvířata jsou v domácnosti kuřáků zatížená pasivním kouřením, navíc pevné částečky kouře ulpívajících na okolních předmětech se usazují také v jejich srsti. Při běžné hygieně, kdy se zvíře líže, se tyto škodlivé částice dostávají do těla,” popsala pro deník Blesk veterinářka Anna Šrenková. Může se pak u nich zvýšit riziko výskytu rakoviny dutiny nosní, plic i mízních uzlin.

Pokud váš mazlíček navíc trpí nějakým onemocněním, jako třeba astmatem či má zúžené průdušnice, tak vdechování kouře mu může značně přitížit. Velice nebezpečný je pak samotný nikotin obsažený v tabáku. “Je pro zvířata toxický. Malá dávka už může mít fatální následky. Setkáváme se s intoxikacemi po pozření obsahu popelníku nebo nedopalků na zemi či rozkousání krabičky s cigaretami,” popsala veterinářka Markéta Tučková.


Životní styl - další články

Doporučujeme