Pejsek je v nemocnici nedocenitelným kamarádem. Nejen, že pacientům pomáhá, zahraje si s nimi i karty

6. dubna 2022·Životní styl·Redakce

Parks s jeho asistentkou Kim. (Foto: se souhlasem Canine Companions)

Úžasného psího pomocníka mají na dětském oddělení v nemocnici v Orlandu. Parks umí na čtyřicet povelů, například zapnout a vypnout světla nebo držet otevřené dveře. Také zpříjemňuje těžké chvíle dětským pacientům. Informoval o tom server The Washington Post.

Dětská nemocnice v Orlandu nedávno přijala do svých řad pejska Parkse, dvouletého labradorského retrívra se zlatou srstí. Kromě klasických povelů jako sedni, dej pac, umí i dalších čtyřicet netradičních, které zahrnují například tlačení předmětů, zapínání a vypínání světel čenichem, držení otevřených dveří nebo zvedání věcí. Pes si dokonce s vámi zahraje karty. Nicméně k tomu potřebuje pokyny svého psovoda, aby věděl, jakou kartu má zahrát. Opatrně pak zvedne jednu hrací kartu z něčí ruky a dá ji druhému hráči.

Od února je Parks hrdým členem týmu sester a lékařů  na dětském oddělení v orlandské nemocnici. Jeho prací je zejména pomáhat těžce nemocným dětem. Mazlí se s nimi a také je pro ně obrovskou motivací, když mají trénovat například chůzi. Pejsek je během tréninku přítomen a jde s nimi třeba po chodbě. Byl vycvičen tak, aby vyhovoval specifickým lékařským, fyzickým a emocionálním potřebám pacientů.

View this post on Instagram

A post shared by Orlando Health Arnold Palmer (@aphospital)

V této nemocnici je to první pejsek s takovým zaměřením. Ve zdravotnických zařízeních je ale běžné, že mají terapeutické psy, často se využívají například u canisterapie. Což je metoda pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na potřebné osoby, prostřednictvím speciálně vedeného a cvičeného psa. Vynikající výsledky má u lidí, kteří trpí například psychickými poruchami nebo depresemi.

Podle specialistky z dětského oddělení Kim Burbage, která se o Parkse stará, jsou psi v nemocničním prostředí neocenitelní. Určitě je velkou součástí našeho týmu,” uvedla pro server The Washington Post. Ona v nemocnici pracuje již 15 let. “Dětští pacienti jsou z Parkse nadšení,” řekla Kim, která počítá, že pejska naučí ještě spoustu dalších povelů. “Miluji, když je poblíž,  je to pěkné štěně,” uvedla s nadšením malá pacientka Makiyah.

Zvíře poskytla zdravotnickému zařízení nezisková organizace Canine Companions, která se specializuje na výcvik psů pro zdravotnictví, policii nebo vzdělávání. Výcvik jednoho takového zvířete vyjde na 50 000 dolarů, což je v přepočtu 1 121 000 korun. Psi jsou chování v severní Kalifornii a pracovníci kříží zejména labradory se zlatými retrívry. Tyto rasy jsou totiž jedny z nejlepších, pokud jde o morálku a temperament.

Životní styl - další články

Doporučujeme