Válečný veterán zachraňuje zvířata z Ukrajiny. Do bezpečí jich převezl už sedm set

31. března 2022·Krize na Ukrajině·Redakce

Tom s kočkami. (Zdroj: se svolením organizace Breaking the Chains)

Tenhle sympaťák si zaslouží obrovskou pochvalu. Britský veterán objíždí ukrajinská města zasažená válkou, hledá v nich opuštěná zvířata a se svou organizací je převáží do zahraničí. Tým se navíc musí vyhýbat ruským tankům a ostřelování. Informaci uvedl Daily Mail.

Tom je u britské armády 16 let, ale trpí posttraumatickou stresovou poruchou. S tou mu podle jeho slov pomohl jeho pes. To pro něj byl impuls, aby se rozhodl odjet s organizací Breaking the Chains na Ukrajinu. Tam nyní podstupuje nebezpečné mise s cílem zachránit co nejvíce domácích zvířat. „Je to jako vojenská operace,“ řekl Tom.

Je to válka, ne přírodní katastrofa jako hurikán nebo tornádo. Je tu několik faktorů, kterých si musíme být vědomi. Musíme rozumět situaci,“ popsal svou práci bývalý voják. Jedna z jeho posledních misí skončila tím, že z rozbombardovaného Charkova odvezl 120 zvířat. „Byl to útulek, který dvakrát vybuchl. Nikdo se k němu nemohl dostat a těm zvířatům pomoct, tak jsme do toho šli. Byli jsme 900 metrů od ruské přední linie. Kolem nás dopadaly rakety, když jsme ta zvířata osvobozovali,“ vzpomínal Tom.

Psi štěkali jako šílení. Jeden z nich se mě pokusil kousnout, protože se bál. Všichni se báli, ale povedlo se nám je odtamtud dostat, takže to skončilo dobře.“ Tomův tým o čtyřech lidech převáží zvířata v jediné dodávce. Všechna zvířata jsou přepravována na bezpečné místo. Tam dostanou vodu, koupel a péči veterinářů. Poté jsou převezena na hranice, kde je jiný transport převáží do Rumunska.

Spolek takto převezl už přes 700 mazlíčků. “A nejsou to jen zvířata z útulků, která potřebují naši pomoc. Máme tu zachráněná pouliční zvířata, množitele, lidi, kteří vzali domů zatoulance. Musí tu být alespoň 1000 míst, která mají přes 30 psů. Jsou jich tu tisíce. Největší problémy nám ale dělají právě útulky, protože mívají 500 až 600 zvířat. V tuhle chvíli můžeme vždy zachránit jen kolem 100 psů a koček. Takhle bychom v terénu mohli mít víc týmů, což by nám dalo čas na záchranu dalších zvířat a dovážení jídla a zásob.“

Spojil se i s britskou záchranou stanicí Bus Dog, která chce v Rumunsku vybudovat útulek pro více než 1200 zvířat. „Útulek bude krásný, s velkým venkovním prostorem a vnitřním vyhříváním. Psy tam prohlédnou, naočkují a dají do dočasné izolace, než je převezou v dalších útulcích po Evropě, odkud půjdou k milujícím rodinám,“ popsal svou vizi Tom.

Spolek Breaking the Chains založil Tom v roce 2020. Vždycky miloval zvířata, vyrůstal s nimi, pracoval s nimi i v armádě. “Zachránili mi život vícekrát, než dovedu spočítat, a to fyzicky i psychicky. Když jsem opustil armádu s těžkým posttraumatickým syndromem, byl jsem na tom fakt špatně a našel jsem si psa, který na tom byl taky špatně. Pomáhali jsme si navzájem. Díky tomu jsem si plně uvědomil sílu zvířat a to, co nám dávají. V tom momentě jsem se rozhodl, že budu ze světa dělat bezpečnější místo pro zvířata, a to je to, co od té doby dělám.

V Anglii má tenhle sympaťák psa Gypsyho, které adoptoval po odchodu z armády. Není to ale žádný “dokonalý” pes. Je to slepý špringršpaněl a sám je to veterán. “Gypsy je pořád se mnou,” dodal Tom.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme