Pět argumentů: Proč ženy padají do jámy lvové?

23. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Petra L. Krajčinovič se tentokrát ve svém článku zamýšlí nad tím, proč ženy touží mít muže akčního hrdinu s chutí toulavého psa!

Se zlými hochy je to jako s čokoládou. Víme, že existují daleko zdravější potraviny, kterým bychom měly dát přednost, ale copak si můžeme pomoci? Stejně ji budeme milovat, stejně jí podlehneme. Některá z nás více, jiná střízlivěji. A stejně tak se nám budou třást kolena a navalovat ruměnec do tváře při pohledu na neuchopitelné modely, i když racionálně víme, nebo tušíme, že hodní hoši jsou pro nás „zdravější“.  Proč je tomu tedy padáme do jámy lvové?

Pokud bychom si položily otázku, po jakých vlastnostech u mužů toužíme, dobraly bychom se téměř ve 100% přívlastků tolerantní, ohleduplný, něžný, spolehlivý. Jenomže, zelená je teorie, šedý je strom praxe. Skutečnost, že nás fascinují zlí hoši je podložena výzkumy britských i amerických psychologů. Téměř každá žena, navzdory realitě, touží mít svého akčního hrdinu, byť má apetit toulavého psa. Muže neohroženého, sexuálně přitažlivého s pelem neuchopitelnosti. Máme pocit, že s takovými superhrdiny se nikdy nebudeme nudit, nikdy nebudeme strádat, vždy budeme královny. A ono to tak do jisté míry opravdu je.

Tihle „badguyové“ nejen, že umí okouzlovat ženy a šířit kolem sebe omamnou auru tajemna, dávají nám navíc pocit jedinečnosti a v neposlední řadě bývají velmi dobří milenci, však mají taky natrénováno. A zde leží zakopaný pes.

Tito muži nikdy nepatří jen jedné ženě! Jsou nepolapitelní a to nás na nich přitahuje ještě více. Pokud jsme totiž po boku takového muže, můžeme si dopřávat pocitu, že jsme získaly někoho, koho jen tak někdo nepolapí. Což nám pochopitelně lichotí a dělá dobře. Ovšem pouze do doby, než HO potkáme s jinou. Jsou to lovci, kteří nám dopřávají poznat pocitu kořisti (zde nehrozí, že byste ho uhnala). A to přitom velmi často nebývají nikterak výrazně krásní. Vyzařuje z nich však takové sebevědomí, které nám nedovolí ani na chvíli zapochybovat, že Adonis je vedle nich jen levná kopie.

Klientka v jámě lvové

Příběhy žen, které uvízly v lákavě vypadající pasti těchto satanových synů, se podobají jako vejce vejci. Devětatřicetiletá Dominika je jednou z nich. Potkala Romana v jednom pražském klubu. Byl nepřehlédnutelný. Výborně vypadal, vyzařovala z něj síla. Přetékal úsměvy a místní krasavice, se kolem něho sletovaly jako vosy na bonbón, což Dominiku pochopitelně dráždilo. Když zjistila, že je zaregistrována a krasav opustil onen houf a dosmýkal se se dvěma skleničkami sektu k mé klientce, nastalo zatemnění.

Dominika vyprávěla: „Doslova mě omámil. Vím jen, že jsem s ním hned druhý den seděla v restauraci, přestože můj muž hlídal naše děti.  Zamilovala jsem se rychle. Byl galantní, zahrnoval mě dárky a lichotkami. Neustále vymýšlel nějaké aktivity. Trávit s ním čas bylo jako nastoupit do vozíku na horské dráze. Bohužel i s tou frontou dalších zájemkyň o svižnou jízdu, jak jsem zjistila později.

Všichni okolo mne mě neustále zásobovali informacemi, jaký je to darebák a proutník a báchorkář. Prostě jenom všichni žárlí, říkala jsem si. Dokud jsem ho nenačapala s jinou. A pak s další a nakonec s vlastní manželkou. S vypětím všech sil jsem se snažila náš vztah ukončit, což se dodnes zcela nepodařilo. Rozbilo mi to manželství, kdybyste se mě dnes zeptali, zda bych do toho šla znova s těmito svými zkušenostmi, řekla bych ano. Teď se plácám v rozvodovém řízení, milý mě přitahuje a dokopává a já jsem se ocitla doslova na dně.

Pustit emoce z uzdy je fajn! Následky ale většinou bolí

Já k tomu říkám jediné, nejde ani tak o fešáky, ale spíše o emočně ploché psychopaty. Právě povrchní emoce, nedostatek empatie, chybějící pocit viny, sebestřednost, impulzivita a nezodpovědný způsob života je pro protějšky těchto emocionálních vysavačů zničující.

Existuje mylná představa o tom, že psychopat je vyšinutý člověk s destruktivními sklony. Ano, asi 1% populace jsou rození genetičtí psychopati, ale většina charakterových psychopatů mezi námi je naopak vybavena vysokou emoční inteligencí, na první pohled skvělou sociální zdatností, přitažlivostí a ve většině případů pracují na lukrativních pracovních pozicích. Navíc jsou to vždy výsostní manipulátoři. Ženy velmi snadno podlehnou kombinaci přitažlivosti a vysokého postavení, výmluvnosti a šarmu či peněz a inteligence.

Ve světě těchto můžu platí zákony egocentrismu, chtivosti (chtíče) a uspokojení vlastních potřeb. Vás ženu berou jako součást filmu, který šťastně končí vždy a jen v jejich prospěch a vy nepočítejte s tím, že budete hrát v dalším dílu.  U „grázlíků“ menšího kalibru mohou zneužité nebo podvedené ženě zůstat s očima pro pláč ještě dluhy.

Z mé praxe koučky a emoční terénerky znám několik takových případů. Jeden podobný okouzlující psychopat měl ženu s dětmi, která ho živila, vedle milenku 1., která mu půjčila a k tomu milenku 2., se kterou za peníze milenky 1. zařídil novou domácnost. Potřeboval ještě něco do začátku, tak vysoudil i část peněz od své ženy.

Tenhle grázlík nejen, že se nestydí, ale ještě všude hlásá, jak je jeho čin spravedlivý, protože on konečně žije život, jaký si zaslouží. Inu, je příjemné podlehnout hormonům a vášni a sladkým slibům, ale rozum bychom neměly nechávat doma.

Jednou z příčin, proč se neustále a rády vrháme do náruče „špatných hochů“ je hormonální proměnlivost. Respektive naše plodné a neplodné dny. Ženy proměňují svůj náhled na muže podle hormonů. V období našich plodných dnů se z grázlů rázem stávají dokonalí potencionální otcové našich dětí a oddaní manželé.

V době největší plodnosti totiž pro nás tito machističtí narcisové představují nositele zdravých genů. Jsou pro nás silně sexuálně přitažliví. Chceme s nimi podvědomě plodit děti, ovšem vychovávat je pak zase chceme raději s těmi spolehlivými, nesobeckými a něžnými.

Soužití s takovými muži pro většinu z nás není přijatelné.  Nechtějme ale takové muže nikdy měnit nebo krotit. V tom „lepším“ případě vás lapí do kolotoče lží. V tom horším skutečně zkrotnou. Ochočený James Bond je něco absolutně odstrašujícího. Ztratí jiskru, vyhasne aura tajemna, přijde o kšefty, tedy peníze a přátele, oteče a stane se z něj sebelítostivý pytlík sádla závislý a visící na vás.

Pokud tedy nedokážete svému puzení odolat, netvrdím, že byste měly, pak máte jen dvě možnosti, abyste se z toho žalem nezalkly. Buďto si takový románek dopřejete, klidně i několikrát, ale vypnete si v hlavě tlačítko VZTAH a sepnete ÚLET, nebo se smíříte s tím, že opravdu nebudete jediné a bude to bolet. 

5 argumentů, proč se nám to líbí:

  • jsou nepolapitelní – každá z nás touží mít pocit, že má něco exkluzivního, co není snadné získat, co nemá každá druhá.
  • jsou sexy a přitažlivý – všechny ženy se za nimi otáčí a jsou jimi přitahovány, my pak máme po jejich boku pocit stejné výjimečnosti (s obyč holkou by se přeci nezahodili)
  • nikdy s nimi není nuda – neustále vymýšlejí nějaké aktivity, jsou spontánní a vtipní, což souvisí s jejich obecně a absolutně přelétavou povahou
  • umí to v posteli – stihli totiž nasbírat už tolik zkušeností, že vážně vědí, co nám dělá dobře, navíc jim jejich ego nedovolí, abychom je pomluvily, to raději uspokojí nás na úkor sebe.
  • dávají nám pocit bezpečí – nikdy nepřipustí, abychom byly v nouzi nebo se cítily ohrožené (mají na to vždy dost peněz, ať už jsou číkoliv)

 

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme