Poradna Frekvence 1: Houby si z lesa odneste, semena tam nechte!

12. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Přemýšleli jste někdy nad tím, co si můžete odnést z lesa? Nejsou to jen houby, které v polovině listopadu stále rostou. Frekvence 1 vám poradí, co si vzít můžete a co naopak musí v lese zůstat!

Houbaři porušují zákon

Projíždíte také kolem stánků, ve kterých lidé prodávají to, co našli v lese – jako houby, borůvky, maliny ostružiny, brusinky nebo bezinky? A víte o tom, že tím porušují zákon?

“Ten jasně říká, že každý má právo na vlastní nebezpečí vstoupit do lesů a sbírat tam pro vlastní potřebu sbírat  lesní plody. Tento pojem my vykládáme tak, že lidé by s lesními plody neměli dále obchodovat. Rádi bychom poukázali, že sbírat lestní plody je také zakázáno způsobem, který by jakýmkoliv z působem poškozoval les,” řekl Frekvenci 1 mluvčí Správy lesů České republiky Zbyněk Boublík.

“Vyrostlo” přes šest miliard 

V loňském roce každá česká domácnost v průměru nasbírala více než 11 kilo hub a lesních plodin. Přepočteno na koruny to celkem dělá téměř šest miliard korun.

Semena musí zůstat v lese

Z lesa si nesmíte odnést semena lesních dřevin nebo jmelí. I o tom se píše v zákoně. Pokud byste je chtěli získat, musíme mít povolení. To ale porušují skupiny lidí na Mostecku. Doslova pořádají nájezdy na bukvice. “To jsou semena lesních plodin, ne plody a na to je potřeba mít povolení,” upozorňuje Zbyněk Boublík.

Za parohy hrozí vězení

Pokud v lese najdete shozené paroží, měli byste to oznámit vlastníku honitby. Pokud si ho odnesete bez jeho vědomosti nebo povolení, může se  jednat o přestupek nebo, podle ceny, i o trestný čin.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme