PORADNA: Jak se bránit jarním alergiím!

9. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Venku je čím dál příznivější počasí, které nám připomíná, že jaro už klepe na dveře! Oficiálně začíná 20. března. Pro někoho je to radostné zjištění, pro alergiky spíš noční můra. My vám na našem webu právě radíme, jak se jarním alergiím bránit a jak minimalizovat jejich projevy.

Nejste v tom sami! 

Sezonními alergiemi trpí až patnáct procent naší populace. Alergie nejčastěji propukne mezi 5 až 12 rokem života, ale postihnout vás může prakticky v jakémkoli věku.

Jak minimalizovat projevy?

Pylová sezóna začíná někdy už koncem února. Zpravidla ale začne v březnu a trvá do prvních mrazíků. V současné době jsou nejsilnějšími alergeny břízy, olše, lísky, jíva a také dub a buk. Alergici kvůli nim trpí rýmou, mají podrážděné oči, občas i kašel nebo dušnost. V některých případech mohou pyly vyvolat i astma, vyrážku nebo ekzém. Jednou z komplikací je i zvýšená teplota.

Podle alergologa, doktora Tomáše Rohovského, je základem omezení kontaktu s alergeny. Minimalizujte vycházky do přírody a když už, vyrazte třeba krácte po dešti, kdy je příroda k vaší alergii vlídnější. I tak si s sebou raději vemte lék na alergii.

Zabírá i přírodní léčba

Nové vědecké poznatky potvrdily, že alergeny do těla pronikají nejen dýchacími cestami, ale i pokožkou. V lékárně dnes seženete různé emulze k potírání, které obsahují třeba výtažky ze žampionů nebo černého kmínu. Účinné jsou i nosní spreje z mořské vody nebo Vincentky. Pokud chcete zkusit homeopatickou léčbu, vyberte si dobrého homeopata a nechte si předepsat léčbu na míru.

Babské recepty

  • V kuchyni možná máte jablečný ocet pro dochucování pokrmů. Zkuste ho použít i jako pomocníka v boji s alergií. Tři štamprle denně, pomohou blokovat reakci histaminu a uklidňují. Ocet nařeďte vodou 1:1 a pije pomalu, ať předejdete spálení hrdla.
  • Med skvěle chutná, ale také pomáhá. Pokud si dáte každý den několik lžic medu vyrobeného z rostliny, která vám způsobuje problémy, můžete si vybudovat toleranci na její pyl. Tím můžete snížit celkovou imunitní reakci někdy i alergii vyléčit.

Silnější léčebné metody

Přírodní léčba, ale i kapky a léky na alergii jsou pro vás slabé? Pak je tu ještě tzv. specifická imunoterapie. Alergolog aplikuje do organismu pacienta vyšší dávky alergenu, na který se prokázala reakce a tělo pak začne samo postupně vytvářet potřebné protilátky.

Metody k léčbě alergie jsou různé, ale odborníci se shodují na tom, že ať už si vyberete jakoukoli, základem je, abyste dostatečně spali a dbali na dostatečný přísun vitamínů.

Životní styl - další články

Doporučujeme