PORADNA: Jak správně nakupovat dětské kolo?

10. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Výběr kola pro dítě byste rozhodně neměli podceňovat! Pokud se zabýváte otázkou, jestli nové, použité, větší či naopak menší, my vám pomůžeme najít na ni odpověď.

Čím dřív, tím líp!

Je dobré, když si vaše ratolest osvojí jízdu na kole už v útlém věku. Pokud umí dítě jezdit na odrážedle, které vyžaduje držení rovnováhy, jízdu na kole zvládne jistě velmi rychle. 

Pomocná kolečka: ano či ne?

Záleží na každém rodiči, co preferuje, ale mnohdy pomocná kolečka jen prodlouží dobu učení jízdy na kole. Nabízí se ještě jedno řešení. K pevné konstrukci kola pod sedlem připevněte násadu od smetáku. Tu v průběhu jízdy malého cyklisty přidržujte. Když ji čas od času pustíte, vaše dítko si toho ani nevšimne a velmi rychle se tak naučí jezdit samo.

Jakou vybrat velikost?

Dětská kola se vyrábějí v rozpětí od 12″ do 26″. Máme pro vás přehlednou tabulku velikostí, která vám při výběru pomůže. I přesto je vhodné jít kolo vyzkoušet i s dítětem, abyste se ujistili, že se mu bude dobře ovládat a že se mu na něm pohodlně jezdí. 

Dítě by mělo spolehlivě dosáhnout na zem. Je to nejen pohodlnější, ale také bezpečnější. U velikosti do 16″ je vhodné, aby celý řetěz zakrýval plastový kryt. Řidítka dětského kola by měla dosahovat zhruba do výšky pasu dítěte.

Brzda

U nejmenších velikostí se využívá pevný převod nebo protisměrná šlapací brzda. Ta děti učí reagovat  na případné nebezpečí. Pozdější přeučení na volnoběžku většině dětí nedělá problém. U čelisťových brzd je dobré mít kolo s hliníkovými ráfky. Ocelové mívají menší brzdnou plochu a zcela nejméně spolehlivé jsou plastové ráfky. U čelisťových brzdy si ohlídejte, aby šly seřídit. 

Přehazovačka

V kategorii 20″ a výše už bývá standardem přehazovačka. Většinou se ovládá pomocí otočné rukojeti, což je pro děti praktické.

Kolo z druhé ruky

Pokud chcete ušetřit, můžete pořídit použité kolo. U velikosti do 16″ nemá kolo přehazovačku a proto je nižší pravděpodobnost, že na kole bude něco zlobit. Malé děti také kolu nedají zabrat tolik jako ty větší. V každém případě uděláte dobře, pokud s kolem nejdřív zajdete do servisu, kde ho zkontrolují a opraví případné nedostatky.

 

Velikost kola

Vzdálenost rozkrok-zem

Vzdálenost rozkrok-pedály

Přibližný věk dítěte

12″

45 cm

39 cm

2–3 roky

16″

50 cm

42 cm

3–6 let

18″

54 cm

45 cm

5–8 let

20″

60 cm

50 cm

7–9 let

24″

65 cm

55 cm

9–12 let

 

Životní styl - další články

Doporučujeme