POZOR! Generace dětí z přelomu 80. a 90. let útočí na naše pracovní místa!

9. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Generace Y se hlásí do práce! A má jiné nároky a představy o svém zaměstnání! Potvrzují personální agentury. "Děti" jsou podle nich často až nezdravě sebevědomé. Na druhou stranu jim ale nedělají problémy nové počítačové technologie.

Generace Y – to je generace dětí narozených v letech 1986 až 1995.  Generace Y se chápe jako následovník generace X a generace MTV. Někdy se označuje jako (iGen) – tedy internetová a objevily se nápady dát jí název podle klíčových události a trendů, které se jí týkají.  

Sebevědomí nadevše!

Generace Y je známá velmi vysokým seběvědomím. “Dva z pěti uchazečů o práci v naší personální agentuře AC Jobs si přejí pracovat v oblasti managementu. Láká je představa vysokého platu i možnost šéfovat týmu lidí. Chtějí pracovat v managementu v podstatě v jakékoliv oblasti. Často ale nemají o náplni managerské práce a hlavně zodpovědnosti za druhé žádné konkrétní představy,”  řekla Frekvenci 1 personalistka Denisa Ondrušová z agentury  AC JOBS.

Stravenky? Nejsou benefit!

“V porovnání se starší generací jsou mnohem náročnější. Očekávají přístup hlavně k nejmodernějším technologiiím, možnost home office a širokou škálu benefitů, jako jsou třeba relaxační místnosti, wellness a podobně. Stravenky a dovolenou berou jen jako standart, nikoliv jako benefit od zaměstnavatele,” dodala Ondrušová.

Ego díky rodičům!

Personalisté i psychologové tvrdí, že chování mladých lidí, žádajících o práci, je dáno jejich výchovou. Podle nich jsou odmalička zvyklí, že všichni je chválí, ujišťují o jejich vyjímečnosti. U starší generace to bylo jinak, tam byli rodiče mnohem přísnější.

Milují Facebook!

A právě tato generace teď omlazuje české firmy. Sociální sítě a informační technologie jsou jí vlastní, mladí běžně vyjíždějí na delší dobu do zahraničí, kde si zlepšují své jazykové schopnosti, a často se věnují dalšímu sebevzdělávání. 

Utečnou od práce!

“Jsou obvykle  zvyklí na neustálé změny a různorodost a právě to může být  i negativem. Když mají pocit, že se v práci nudí a je to pro ně rutina, nevadí jim odejít z rozdělané práce a hledat si zaměstnání jinde. Narozdíl od starších lidí jim nedochází, že každá pozice se často může stát rutinou a je důležité, aby ji zvládli a mohli postoupit kariérně výš”, prozradila zástupkyně personální agentury.

Studnice nápadů!

Pro firmy jsou lidé z generace Y přísun nápadů, jsou dynamičtí a obvykle výborně ovládají nejnovější technologie. Firmy se často snaží nové generace přizpůsobovat. Z pevné pracovní doby jim vytváří pružnou a na místo předepsaného IT vybavení si často mohou zaměstnanci ledaccos vybrat, třeba nový typ telefonu nebo jiné vychytávky.

Kdo se má třást?

Nejvíce by se této nové nastupující generace měli obávat lidé pracující v ekonomických a technických oborech. Právě tato odvětví totiž podle dat společnosti Profesia nabídla v meziročním srovnání let 2013 a 2014 nejvíce nových pozic pro absolventy. 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme