Pozor: S výměnou pneumatik raději počkejte!

23. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Diáře v autoservisech jsou už zase plné! A to kvůli výměnám pneumatik. Odborníci ale radí: Čekejte! Zima se podle nich ještě vrátí. A kdy tedy bude ta nejlepší doba pro výměnu?

“Jednou věcí je zimní počasí, které se může vrátit a druhou je zákon! Podle něj zimní pneumatiky nemusíme používat až po 31. březnu,” řekl rádiu Frekvence 1 Jan Pechout z BESIPu.

Přezujte při více než 7 stupních

Dalším vodítkem pro správnou dobu přezutí je teplota plus sedm stupňů. “Když je venku míň stupňů, tak letní gumy tuhnou, tvrdnou, mají horší přilnavost, auto má delší brzdnou dráhu a tak bude déle brzdit a hůř zatáčet,” dodal Jan Pechout.

Dost řidičů ale nechá na autě zimní pneumatiky i přes letní sezonu. To není zakázané, ale ani doporučené. “Zimní pneumatiky výrazně zhoršují své jízdní vlastnosti při teplotách nad 20 stupňů. Budou tak dříve opotřebované a auto zase bude mít delší brzdnou dráhu a bude hůř zatáčet,” říká Pechout! Na delší cesty a mimo Českou republiku si tak určitě pneumatiky na letní přezujte. 

Někteří šoféři na jaře takzvaně dojíždějí zimní pneumatiky! To znamená, že je dojedou do minimální hranice vzorku 1,6 milimetru, aby si na další zimu pořídili úplně nové.

Životní styl - další články

Doporučujeme