POZOR! Za domácí zabijačky teď hrozí tučná pokuta

5. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Je čas masopustu a s ním i tradičních domácích zabijaček. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku se jich ročně uspořádá přes 350 tisíc. A víte, co v době zvýšených hygienických nároků a nařízení z Evropské unie k takové zabijačce potřebujete? Poradíme vám.

Zabijačky nově nesmíte pořádat jako společenskou akci spojenou s účastí lidí ze širokého okolí! “Pokud by lidé chtěli takovým způsobem pořádat tu zabijačku, tak to aby si nechali to prase porazit jen ve schválených jatkách, které jsou pod veterinárním dozorem. A potom servírovali nějaké speciality, respektive výrobky živočišného původu v rámci veřejného stravování, pro která platí další pravidla jako je třeba hygienický dozor”, prozradil rádiu Frekvence 1 mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. 

Prase vás může vyjít i na deset tisíc 

Když se rozhodnete tento zákon obejít, připravte si peníze na pokutu! Pro fyzickou osobu hrozí za porušení pokuta až do výše 10 000 Kč. Pro právnickou osobu až do výše 300 000 Kč.

Co porážet nesmíte

“Platí, že v domácnosti lze porážet všechna zvířata kromě skotu staršího dvo let, potom také koně, osli a jejich křížence – tak ti se porážet nesmějí! Bavíme se tedy o jatečních zvířatech”, dodal mluvčí SVS.

Životní styl - další články

Doporučujeme