Pravidla pro začínající lyžaře: Dítě postavte na svah v pěti letech!

11. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Lyžování je krásný sport, který vám protáhne svaly a pročistí hlavu. Byla by škoda ochudit o tento zážitek ty nejmenší. Přinášíme vám proto několik rad pro ty, kteří plánují své dítko poprvé postavit na kopec.

Začněte v předškolním věku

S lyžováním je dobré začít už v raném věku. Děti ještě v tomto směru nemají pud sebezáchovy a proto se radostně vrhají z kopce dolů.

Podle instruktora z lyžařské školy v Koutech nad Desnou, Davida Ševčíka, je nejlepší postavit dítě na lyže kolem pátého roku, kdy už jsou jeho pohyby koordinovanější a lépe se orientuje. Nejčastěji si ale malí lyžaři poprvé stoupnou na svah ve třech letech.

Důležitá pravidla:

  • Vyberte správné lyže. Platí pravidlo, že lyže pro nejmenší by měly být o 10-20 čísel kratší než je výška dítěte. Měly by dítěti sahat zhruba po bradu.
  • S lyžováním začínejte pozvolna, ať dítko nevyčerpáte a neodradíte.
  • Svého malého lyžaře vybavte helmou. Pokud ji nechcete kupovat, zajděte pro ni do půjčovny. V České republice zatím není povinná tak, jako v jiných evropských státech. Pokud ale budete chtít dát dítko do lyžařské školičky, bez helmy tam neuspějete.
  • Lyžařské školičky vám ušetří hodně práce a nervů – někdy stačí na zvládnutí základů třeba jen dvě lekce.
  • Především ale myslete na to, že pokud se vašemu dítku do lyžování nechce, není dobré ho nutit. Raději to zkuste zase za rok.

Životní styl - další články

Doporučujeme