“Před 13:00 mi volaly zaměstnankyně z pokladny, že přišli lidé, kteří utekli z Družby, kde se údajně střílelo. Ihned jsem volal policii a bylo mi sděleno, že tam snad již jedou,” popisoval Šmíd. Zaměstnanci akvaparku podle něj na Družbu chodí denně a i dnes tam někteří obědvali. Vrátili se ale už kolem poledne. “Nedokážu myslet na to, že by tam někdo z nich byl. Ale zůstali tam jiní, které asi budeme znát. Je to nepředstavitelná tragédie,” dodal Šmíd.

Obavu o životy svých “štamgastů” měl Lukáš Jurčička, provozovatel restaurace stojící přes křižovatku naproti Družby. “Dvěma chlapům, kteří chodí k nám do hospody, jsem zkoušel volat. Neberou telefony, snad tam někdo z nich nezůstal. Je to hrůza, nechápu, co se děje. Jsem z toho zděšený. Dělám v hospodě 18 let, co můžu čekat tady já?” řekl ČTK hostinský.

Vnitřek restaurace Družba v Uherském Brodu!

Toaleta jako úkryt 

Vražednému útoku těsně unikl známý uherskobrodského starosty Patrika Kunčara. “Byl tam na obědě manžel mojí asistentky, kterého zachránilo to, že si odskočil na toaletu a v době, kdy z ní odcházel, tak se spustila střelba. Zůstal zavřený na toaletě, což mu pravděpodobně zachránilo život,” líčil Kunčar s tím, že Družba není problematická hospoda. “Je to normální restaurace v centru města,” dodal starosta.

Třiapadesátiletý Vladimír Viceník patří k častým návštěvníkům restaurace Družba. Dnes ale skončil v práci dříve, a tak oblíbené “meníčko” za 65 korun vynechal. “Chodíme na oběd dříve, asi by nás to nepotkalo. Vaří tady dobře, klasickou českou kuchyni. Obsluha je rychlá, je to dobrá a hojně navštěvovaná restaurace,” chválil Viceník.

Tragickou střelbu nemohl pochopit. “Bylo tam asi už jen pár štamgastů, kteří zůstávají po obědě na pivo. Kdyby se to událo dříve, restaurace by byla plná. Mohl to být daleko větší masakr. Štamgasty od vidění znám, některé i osobně. Nevím, kdo tam zůstal. To se zjistí až zítra nebo až z parte. Je to smutné. Jsme malé město a devět mrtvých je prostě hodně,” poznamenal Viceník.

Kdo mohl být oním střelcem, který byl údajně duševně nemocný, oslovení obyvatelé města netušili. “Nikdo neví, jak ke zbraním přišel, jestli to byl třeba bývalý zaměstnanec zbrojovky nebo myslivec. Jsou to spekulace,” dodal Viceník, jenž se obává o další osud Družby. “Určitě bude nejméně pár dnů zavřeno. Asi to tam vypadá hrozně. Navíc personál z toho bude vystresovaný. Kdo ví, jak to s restaurací dopadne,” uzavřel Viceník. (ČTK)

Čtěte také:

Psycholog o střelbě v Brodu: Střelec zřejmě čin plánoval! A mohl trpět méněcenností
AKTUALIZOVÁNO: Muž zabil v Uherském Brodě osm lidí! A pak spáchal sebevraždu

FOTO: CNN, BBC a další zahraniční média informují o masakru v Česku!

Příběhy svědků z Brodu: Muže zachránilo WC! Jiné zase rychlý oběd