Přiměřeně s oblečením i pitím. TIPY, jak se neztrapnit na vánočním večírku

12. prosince 2017·Životní styl·Redakce

Období vánočních večírků se blíží a je tedy na čase si připomenout pár základních pravidel, jak ze sebe neudělat naprostého nevychovance a blba. I když se pije alkohol, pořád jste v podstatě v práci a měli byste na to pamatovat.

Raut, alkohol, kolegové a nějaká společenská aktivita typu bowling. Možná právě to vás čeká na firemním vánočním večírku. Je na místě se zamyslet nad tím, jak se neztrapnit a zachovat si stejnou hrdost a úctu, se kterou na večírek půjdete.

1. Přijďte

Majitel firmy chce, aby se jeho zaměstnanci i na Vánoce bavili a udržovali mezi sebou dobré vztahy. Právě proto večírek pořádá a vy byste na něj měli dorazit, jinak budete vypadat jako nevděčník. Dáte si skleničku s kolegy a kdo ví, třeba bude o čem vyprávět.

2. Nepřehánějte to s alkoholem

Může to být zadarmo. Ale čeho je moc, toho je příliš. Dejte si pozor nadměrné požívání alkoholu. Může to ve finále vést k nepříjemnému trapasu nehledě na to, že vám bude druhý den určitě zle a nebudete moci přijít do práce. To se také stává.

3. Oblečte se slušně

Vánoční svetr se sobem a plyšové parohy nejsou úplně vhodnou volbou. Je sice dobré být středem pozornosti, ale tohle rozhodně není ta správná cesta. Zvolte klasický reprezentativní oděv, který si nebojíte vzít, když jdete pít se svými přáteli.

4. Nenabízejte tykání

Alkohol rozvazuje jazyk a je dobré pamatovat na to, s kým si tykáte a vykáte. Pod vlivem alkoholu třeba můžete šéfovi nabídnout tykání a všechno se po zbytek večera bude zdát fajn. Až do dalšího pracovního dne, kdy vůbec nebudete vědět, jestli jste na kamarádské úrovni, nebo ne. Zachovejte úctu k nadřízenému.

5. Neplundrujte rautový stůl

V žádném případě se vám nemůže stát, že uvidíte raut a zapomenete na bližního svého. Chápeme, hlad je hlad a tak dobré jídlo se zadarmo moc nevidí. Je dobré si ale zachovat nějakou úroveň a u rautového stolu se objevit maximálně jednou do hodiny. Jinak budete za Otesánka. A nikdo se na večírku nechce bavit s člověkem, který má svůj sobí svetr celý od drobků a mastný od miniburgerů.

6. Zapojte se do konverzace

Jak by řekl Patrick Swayze: “Bejby nebude sedět v koutě.” Právě touhle činností dosáhnete statusu nudného a tichého člověka, kterého nebude nikdo znát. Zapojte se do konverzací, bavte se s lidmi, udržujte kontakt a buďte příjemní. Je dobré si na pracovišti vytvořit kamarády.

7. Nedolejzejte za šéfem

Ano, je dobré se šéfovi ukázat, že jste přišli, máte dobrou náladu a večer si užíváte. Je ale krajně nevhodné za šéfem celý večer chodit. Se šéfem si promluvte krátce po začátku večírku. Právě tehdy máte možnost se mu svěřit s tím, co vás v práci například trápí a co se vám naopak líbí. Pak se po menší konverzaci vzdalte a nechte ho dělat své. Koneckonců nejste jediní, komu šéfuje.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme