Psycholog o střelbě v Brodu: Střelec zřejmě čin plánoval! A mohl trpět méněcenností

24. února 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Dvaašedesátiletý střelec z Uherského Brodu podle soudního znalce z oboru psychologie čin pravděpodobně plánoval! Mohl prý trpět pocitem méněcennosti a chtít vyvolat krvavé divadlo. ČTK to řekl odborník Jiří Jelen v reakci na tragédii, při níž pachatel zastřelil osm lidí.

Muž, který se poté sám zastřelil, byl podle Jelena zřejmě psychopat, a nemusel trpět duševní chorobu řešenou s lékařem. Psycholog zdůraznil, že zatím nejsou zřejmé důvody tragédie v restauraci Družba, nicméně střelec byl zřejmě asociální člověk, ve kterém podobný nápad uzrával už déle. V takovém člověku prý agrese časem zeslabuje a zesiluje, nemusí být ale poznat.

Pachatel krátce před činem telefonoval na linku Krimi zpráv televize Prima a stěžoval si na šikanu, kterou úřady údajně neřeší. Redaktorovi řekl, že má pistoli a že se zařídí “po svém”.

Vrah plánuje divadlo a se sebevraždou počítá

Důvodem hromadné vraždy bývá podle Jelena potřeba způsobit událost. “Jde o to samotné drama a scénu. Udělat z toho velké divadlo,” dodal odborník. Vrah prý v takovém případě počítá se sebevraždou. “Zřejmě se nejednalo o zkratkovité jednání, ale dlouhodobě naplánovaný čin, včetně prostoru, kde se to udělá,” řekl Jelen.

Mezi zavražděnými mohl být podle psychologa někdo, komu se chtěl muž pomstít, mohl ale také chtít napodobit chování například filmové postavy. “Může si představovat, jak se o něm bude psát,” nastínil případné motivy střelce. Situace prý nenasvědčuje tzv. bilanční sebevraždě, která se většinou stane v tichosti a soukromí. “A pokud se týká dalších lidí, většinou jde o rodinu,” dodal Jelen.

Policie odmítá o duševní poruše spekulovat

Ze střelby je podezřelý dvaašedesátiletý muž, který nemá kriminální minulost, řekl ČTK státní zástupce Roman Kafka. Motiv policie vyšetřuje, podle Kafky šlo o kombinaci osobních důvodů. O duševních problémech muže nechtěl spekulovat.  (ČTK)

Čtěte také:
AKTUALIZOVÁNO: Muž zabil v Uherském Brodě osm lidí! A pak spáchal sebevraždu

FOTO: CNN, BBC a další zahraniční média informují o masakru v Česku!

Příběhy svědků z Brodu: Muže zachránilo WC! Jiné zase rychlý oběd

 

Životní styl - další články

Doporučujeme