RÁDCE: Nebojte se změn, zkuste jít po jiné ulici!

19. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Taky máte někdy pocit, že se jen tak se pachtíte životem, opakujete chyby a stojí vás mnoho sil, znovu se po pádu oklepat a znovu nahodit řemen? Petra L. Krajčinovič vám ve svém článku poradí, jak se z tohoto začarovaného kruhu dostat.

Často je to tím, že nedokážeme naslouchat sami sobě. Necháme si ujídat energii od ostatních, třeba za cenu domění, že nás mají rádi, budou naše city opětovat, poradí nám, pomohou nám. Může se stát, že přijde den, kdy si uvědomíme, že všechno co děláme, děláme pro ostatní a hrozně málo pro sebe, uvědomíme si, že nás to nebaví, ale nevíme jak z téhle šlamastyky ven. Ani nevíme jak a spadneme do stejného vztahu, byť už jsme se v podobném předtím spálili. Často setrváváme v takovém vztahu, který nás požírá a my držíme, válcovaní armádou předsudků, že je samota nesnesitelná.

Stejná jáma, stejné chyby

Narodili jsme se sami, umřeme sami, proč si život prokládáme nekvalitními lidmi, bojíme se být sami, nemáme náhodou strach sami sebe? Trestáme se vlastním přístupem k životu. Jsme neklidní, když máme pocit, že zvenčí nepřichází dostatek citů, nejistí, když nám někdo neprojevuje náklonost, nespokojení se svým životem, pokud nemáme partnery. Mnohdy si ani sami nevíme rady  s některými životními situacemi, bojíme se dělat vlastní rozhodnutí a nést za ně odpovědnost, našli jste se tady? Já mockrát, mnohdy, ale naštěstí musím dodat už je to řadu let zpátky. Je to už dávno, co jsem dávala svůj život všanc, nechala sebou smýkat, za cenu pozornosti druhé strany a čekala na názor druhých, přitom všechna řešení a hodnocení, ta nejlepší, mám ve své hlavě. Skoro dvacet let jsem dokola opakovala totožné chyby, padala do stejné jámy.


K tomuto zamyšlení mě dovedla  bývala klientka. Před pár dny mi psala přes Facebook. Jezdila za mnou na sezení přes celou republiku půl roku, vyladila se do spojenosti, ale stále neměla vystavěný a dostatečně pevný štít. Teď se svěřovala, že už se nechce niči , tak jako několikrát před tím.  Abyste byli v obraze, u mě v Čisté duši se slepovala dohromady a tím myslela opravdu ošklivý a nedůstojný rozchod.

V době, kdy jsme se vídaly dělala velké pokroky, které se odrazily nejen na jejím myšlení, ale i na vzhledu. Začalo se jí dařit i finančně. Pochopila, že změna je nevyhnutelná, proto, aby nespadla do stejné jámy znovu, rozjela se ve všech směrech. Koučink a terapie ale nedokončila. Tím, že se ji brzy ulevilo a našla nové cesty a smysl života, nabyla dojmu, že je v pořádku. Ano, v pořádku byla, ovšem neměla dostatečně zažitá nová schémata chování a opět se vrátila ke starým zvykům a přesvědčením, která ji do života přinesla už několikrát vyčerpání a smutek. Ujasněno měla, několik akčních kroků provedla, ale bohužel už ze zvyku znovu do stejné jámy spadla.

Umíme pojmenovat všechny zvyklosti, dogmata a standardy, kterými si evidentně škodíme a shazují nás pořád do stejné jámy? Proč neumíme myslet jinak?

Moje klientka si dnes uvědomuje kde je, což je veliký úspěch a posun, který můžeme zařadit do kapitoly III v moudru, které bude následovat. Protože změny dlouhodobě zažitých vzorců chování nepřichází ze dne na den, je třeba počítat s tím, že nám nějaký čas potrvá, než začneme odlišně myslet, jinak reagovat a jednat. Když děláte deset, dvacet let stejné chyby, už to, že si uvědomíte, že je děláte vy, ne ti okolo vás, to je velký úspěch.

Přečtěte si moudro, které je velmi pravdivé. Zeptejte se sami sebe: „Po které ulici jdu?“

Kapitola I

Jdu po ulici. Na chodníku je veliká jáma. Spadnu do ní. Jsem ztracená. Nemohu si pomoci. Nemohu za to. Trvá mi věky, než se z ní dokáži dostat.

Kapitola II

Jdu po ulici. Na chodníku je velká jáma. Dělám, že jí nevidím. A spadnu do ní zase! Nemohu tomu uvěřit, je to na stejném místě! Ale já přece za to nemohu, že je tam ta jáma. Opět mi trvá celkem dlouho, než se z ní dostanu ven.

Kapitola III

Jdu po stejné ulici. Na chodníku je velká jáma. Vidím ji. Ale opět do ní spadnu – už je to zvyk. Viděla jsem ji. Vím přesně, kde jsem. Je to moje chyba. Okamžitě se vzpamatovávám a rychle se dostávám ven.

Kapitola IV

Jdu po stejné ulici. Na chodníku je velká jáma. Obejdu ji.

Kapitola V.

Jdu po JINÉ ulici.

Jak na věc:

  • Nebát se říct ne, dupnout si, separovat se od emocionálních upírů a vypnout kolem sebe energetické vysavače.
  • Přidat činnost, která nám dobijí baterii a ucpat všechny otvory, kterými naše životadárná energie utíká. Uvědomte si, že každý má dost zdrojů k tomu, aby dosáhl toho, co chce a cítil se co nejlépe.
  • Pracujte na sobě, abyste se naučili vyvarovat chyb, které opakujete stále do kola. Naše energie není nevyčerpatelná.

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme