Sen všech mužů se možná splní! Z piva vyrobíme benzín, tvrdí vědci

18. prosince 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Problémy s nedostatkem paliva by nás v budoucnosti nemusely vůbec trápit, jak ukazují studie některých odborníků. Ti totiž přišli s návrhem, který potěší jak milovníky piva, tak příznivce silných aut.

Vědci z univerzity v Bristolu považují zlatavý mok za ideální materiál pro výrobu paliva. Ve svých dosavadních testech recyklovali pivo, které zůstalo nedopité po večírku, a výsledky je překvapily.“Pivo je dokonalou směsí chemikálií, díky nímž by mohl tento nápoj být používán místo benzínu,” uvedl člen týmu v časopise Catalysis Science & Technology. “Tuto technologii bychom chtěli víc testovat, mohla by totiž značně snížit závislost lidstva na naftě.”

Ve svém výzkumu se zatím zaměřili na metody, jak přeměnit dostupný etanol na butanol. V USA je bioetanol běžnou alternativou benzínu, může však poškozovat motor.

Vědci k přeměně používají katalyzátor a výsledkem chemického procesu je izobutanol. Zdá se, že právě tato sloučenina by mohla být ideální náhradou benzínu. Má vysokou hustotu a je kompatibilní se současnou motorovou technologií.

“Během výrobního procesu nového druhu paliva by tak vznikala kapalina velice podobná pivu,” dodal člen týmu. Milovníci zlatého moku se tak nemusí obávat, že by jim motoristé všechny jejich zásoby časem vypili.

Životní styl - další články

Doporučujeme