Sjezdovky se zelenají, sezóna se loučí. PŘEHLED skiareálů, kde si o víkendu ještě zalyžujete

24. března 2017·Životní styl·Redakce

Lyžařské areály ve vyšších polohách v Česku mají i koncem března stále dostatek sněhu a hlásí dobré podmínky pro lyžování. Zlevnily i skipasy. Zájemců o lyžování přesto ubývá a některá střediska proto plánují po víkendu ukončit sezonu. Níže položené skiareály už většinou nejezdí.

V Krkonoších je na hřebenech zhruba 120 centimetrů sněhu a tamní velké lyžařské areály mají na sjezdovkách od 40 do 100 centimetrů sněhu. Lyžuje se ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře, v Harrachově nebo Rokytnici nad Jizerou. Po víkendu bude mimo provoz areál Šachty ve Vysokém nad Jizerou, Paseky nad Jizerou, Benecko nebo Aldrov v obci Vítkovice. V Orlických horách si lidé ještě zalyžují v Říčkách.

V Jizerských horách v neděli ukončí sezon Severák v Hraběticích a kvůli malému zájmu lyžařů zřejmě i Tanvaldský Špičák. Od příštího týdne se tak bude lyžovat asi jen v Kořenově, další víkend ještě pojede Černá Říčka. Na Ještědu v Liberci se bude lyžovat naposledy v neděli.

V Jizerských horách i Krkonoších si na své ještě přijdou i běžkaři. Některá místa jizerské magistrály už ale nejsou stoprocentní a prakticky běžkovat se nedá v Krušných horách v okolí Božího Daru. Pro příznivce sjezdového lyžování tam zůstává v provozu Klínovec a areál Novako na Božím Daru.

Na Šumavě si lze jarní lyžování užít v železnorudském areálu Ski&Bike Špičák a v areálu Nad Nádražím. Jezdit by se mělo ještě na Samotách. Bez šance nejsou ani běžkaři, v okolí Modravy se ještě v pondělí rolbou upravovala stopa na Březník a je stále sjízdná.

V Pardubickém kraji si lidé zalyžují do neděle v areálu v Červené Vodě – Čenkovicích. Příští týden bude pokračovat jen středisko v Dolní Moravě na Orlickoústecku, ale v omezeném rozsahu. Na Vysočině je otevřena poslední sjezdovka na vrchu Šacberk u Jihlavy. Vlek tam bude jezdit do konce tohoto týdne.

Na Moravě se stále lyžuje v největším beskydském areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, který má zůstat v provozu do 2. dubna. V nadcházejícím týdnu zvažuje provoz ještě Stupava na Slovácku a Kohútka v Javorníkách. Skiareál Razula spustí od pátku do neděle sjezdovku Razula. V sobotu se naposledy rozjede vlek v areálu Sachovka v Horní Bečvě na Vsetínsku, kde budou závody pro děti.

Také v Jeseníkách zůstává v provozu několik středisek, například Kouty nad Desnou, Červenohorské sedlo, Ovčárna nebo Ostružná. Na běžkách tam lze jezdit například na Šerák či Švýcárnu a dál na Ovčárnu a Praděd.

Životní styl - další články

Doporučujeme