Tajemství černých koček. Proč mají bílé tlapky a opravdu se jim zmenšuje mozek?

26. října 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Některé černé kočičky disponují zajímavým úkazem a to bílými tlapičkami. Černé micky si lidé oblíbili už v minulosti, následně ale začaly být spojované s čarodějnicemi. Jak jsou na tom dnes a jak kočky přišly ke svým bílým "ponožkám"? Odpovídá web 100+1.

Lidstvo začalo kočky domestikovat zřejmě už kolem 10. tisíciletí př. n. l., přičemž šlechtitelé po celá staletí volili pro další křížení zvířata s ideálními znaky. Šlo hlavně o povahové vlastnosti, hlavně o krotkost, přítulnost a inteligenci. Ale nezapomínali ani na fyzické aspekty. Geny zodpovědné za výše uvedené rysy totiž brání pigmentovým buňkám v dozrávání. To se projevuje právě bílými skvrnami na tlapkách nebo ocase.

V souvislosti s domestikací vědci upozorňují na další aspekt. Podle výzkumů z Vídeňské univerzity se kočkám, stejně jako třeba psům, ve srovnání s jejich divokým africkým předkem Felis lybica zmenšil mozek. Největší pokles mozkové hmoty nastal u specializovaných buněk, které jsou zodpovědné za reakce na hrozby.

Vedle africké divoké kočky a kočky domácí vědci porovnávali i velikost mozku u evropské divoké kočky. Ta sice přímo domestikovaná nikdy nebyla, ale podle vědců ke křížení s domestikovanou kočkou došlo. Tito jedinci mají prý menší mozek než evropská kočka. Badatelé proto vyvozují, že za menší mozek může opravdu domestikace.

Životní styl - další články

Doporučujeme