Mazlíčci a pusinky: Je správné dávat psům a kočkám láskyplné polibky?

19. října 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Pokud milujeme svého domácího mazlíčka, nemůže se nikdo divit, když mu do kožíšku dáme během mazlení pusu. Láskyplné polibky dává svým psům a kočkám velká spousta páníčků. Je to ale hygienické? A není to nebezpečné? O tom píše web Zoohit.cz.

V jistých případech ano. Už když pomyslíme na všechny exkrementy, které naši zvířecí miláčci olizují při toulkách venku, jednoho na takovou pusu přejde chuť. Nejde ale jen o to. Profesor Wilfried Kraft z Univerzity pro veterinární medicínu v Mnichově varuje, že skrze líbání zvířete se přenáší i helicobacter pylori, který způsobuje akutní žaludeční obtíže a záněty sliznice. Přičemž majitel zvířete, který je touto bakterií zasažen, jí může klidně nakazit i svoji kočku či psa.

Kontakt se zvířetem není vždycky na škodu, jen je třeba dodržovat hygienu a pravidelně si mýt ruce. Naši mazlíčci nám totiž pomáhají vytvářet lepší imunitu a obranyschopnost. Navíc jsme pak odolnější vůči alergiím, především to platí u dětí.

Mazlení se zvířaty a tulení s nimi napomáhá imunitnímu systému dětí a předchází tak alergiím na pyly, prach i chlupy, které se často projeví v dospělosti. Také nedávná studie mnichovské univerzity došla k závěru, že děti, které jsou pravidelně v kontaktu se zvířaty, trpí méně často na onemocnění dýchacích cest, než jejich soukmenovci, kteří byli drženi ve sterilním prostředí.

Životní styl - další články

Doporučujeme