Tanga: Jaký je příběh kalhotek, které dobyly svět?

24. srpna 2021·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Tanga tu s námi jsou již od roku 200 před naším letopočtem. Ale oficiální oblibě se dočkaly až v roce 1974, kdy s nimi přišel návrhář Rudolf „Rudi“ Gernreich a udělal z nich plavky. Soupis historie těchto kalhotek přinesl časopis Elle. Dnes existují dva tábory žen. Část na tanga nedá dopustit, část je nesnáší. Muži jsou však v tomhle ohledu převážně za jedno.

Ačkoliv se nám v jednom kuse zařezávají a opravdu nepatří mezi nejpohodlnější kus oblečení, stále se těší velké oblibě a to především u mužské části populace. No a co bychom pro ty naše rytíře neudělaly, že? Trocha nepohodlí jistě vynahradí jejich blažený výraz při pohledu na naše pozadí v tomto kontroverzním kousku (nebo spíš kousíčku) oblečení.

Kde se tedy tanga vzaly a jakou trnitou cestu musely ujít, než se staly nepostradatelným hitem?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Shoppie Club (@shoppieclubweb)

Úplně původně přišli s tangy japonští zápasníci sumo a potápěči. Ti si je oblíbili pro jejich aero-dynamičnost. Stalo se tak již 200 let před naším letopočtem. Ale až v roce 1939 se do nich poprvé oblékly ženy.

Bylo to na Světové výstavě, kdy tehdejší starosta New Yorku nařídil nahým burlesque tanečnicím, aby se zakryly. Zakryly se, ale pouze tak, aby stále mohly ukazovat své výstavní pozadí. Oblékly si provizorní tanga a užitečnost tak vystřídala estetika.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Agent Provocateur (@agentprovocateur)

Až s odvážným krokem návrháře Rudyho Gernniecha, který stvořil tanga jako plavky, se z nich pomalu stával oblíbený střih kalhotek. Avšak spíše v Brazílii než v Americe, tam stále vyvolávaly pohoršení u spousty lidí.

No a v 90. letech představila značka spodního prádla Victoria´s Secret kolekci s tangy a z těchto malých kalhotek se stal mainstream. Tanga se nosila s bokovými džíny, při čemž tenké provázky musely nezbytně vykukovat nad kalhotami. Z tohoto trendu se stal módní doplněk, kterým se rády pyšnily takové hvězdy své doby jako Britney Spears, Paris Hilton nebo Gwen Stefani.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Agent Provocateur (@agentprovocateur)

V roce 2002 byly tanga na vrcholu své slávy a oblíbenosti. V roce 2010 hlásí obchodníci náhlý pokles prodeje. A v roce 2016 módní časopisy prohlašují, že jsou tanga zpět!

Životní styl - další články

Doporučujeme