TÉMA DNE: Tipy pro bezpečné internetové bankovnictví!

22. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Podvodníci na internetu napadají stále častěji internetové bankovnictví. A využívají k tomu přímo naše počítače. Jak se na počítači chovat bezpečně a minimalizovat rizika, radíme právě dnes na Frekvenci 1.

Pozor na mobily a tablety

Pokusy napadnout naše účty v bankách prostřednictvím počítačových virů jsou stále častější. Největší problém je v tom, že jsme málo opatrní. Velkým rizikem je používání tabletů a mobilů, říká na Frekvenci 1 odborník na zabezpečení počítačových dat Tomáš Strýček: „Používání mobilního telefonu je často spojené se zasláním esemesky, která obsahuje přístupový kód. V žádném případě se do banky nepřihlašujte ze stejného telefonního přístroje, na který vám přišla potvrzovací zpráva.“

Zrušte ukládání hesel

Nepovolujte ani automatické ukládání hesel, které vám prohlížeče často nabízejí. Samozřejmostí by měl být antivirový program nainstalovaný v našem počítači, který pravidelně aktualizujte. Pokud můžete nepoužívejte k přihlašování do banky ani služební či veřejné počítače.

Pozor na e-amily a SMS

A opatrní buďte i při čtení emailových zpráv nebo esemesek, které se tváří, že jsou odeslány z vaší banky. Typickým znakem takového podvodného e-mailu bývá špatná čeština nebo gramatické chyby v textu. Případně žádost o zaslání citlivých informací nebo prokliknutí na odkaz v textu nebo v příloze.

Tipy pro bezpečné internetové bankovnictví

* Používejte legální software a pravidelně jej aktualizujte.
* Nestahujte do počítače ani chytrého telefonu software ze zdrojů, které nejsou 100% důvěryhodné. 
* Používejte antivirový program.
* Nevstupujte do internetového bankovnictví z počítače, kterému nemůžete 100% věřit.
* Střežte svá hesla, PINy, přístupové certifikáty.
* Každý e-mail z banky pečlivě prozkoumejte a pokud budete mít pochybnost, kontaktujte banku a ověřte pravost e-mailu.
* Buďte aktivní: sledujte transakční historii svého účtu, kontrolujte výpisy.
* Rozlišujte, kdy jste na legitimní webové stránce vaší banky, a kdy je to jen stránka, která vypadá stejně, ale má jinou adresu.
* Zelený řádek s názvem banky vám pomůže určit legitimní stránky vaší banky.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme