Trpíte vysokým cholesterolem? Na toto byste rozhodně neměli zapomínat

16. května 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Vysoký cholesterol je jedním z častých problémů, kterým v Česku trpí zhruba polovina populace. Za jeho vznikem stojí špatná strava, přejídání se a nedostatečný pohyb. A právě v létě jsou pacienti s vysokým cholesterolem pokušení vytsaveni nejvíce. Začíná totiž období grilování a konzumace oblíbených letních klasik jako jsou langoše. To pak způsobuje u některých lidí třeba vysoký cholesterol, který je vstupní branou k závažným kardiovaskulárním onemocněním. Proto jsme se rozhodli vám přinést tipy, jak se zdravě stravovat s ohledem na vaše srdce.

Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko takzvaných civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi,” popisuje lékařka Eva Kociánová. To pak způsobuje obezitu, cukrovku 2. typu a kardiovaskulární onemocnění jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody.

Nadváhou v Česku trpí až 56 % dospělých, vysokou hladinou cholesterolu 54 % a diabetem 11 %. Právě na tato onemocnení má podle lékařky životní a stravovací styl největší vliv. Z toho důvodu bychom měli přemýšlet nad složením stravy. Samozřejmě nedostanete infarkt po jednom smažáku, ale je dobré myslet na zdraví pár let dopředu. Pokud ale již patříte k těm, koho trápí vysoký cholesterol, tak pro vás máme tipy, jak se vhodně stravovat nejen v létě.

Hlídejte si složení potravin

Všechny tučné potraviny obsahují velký podíl nasycených a trans nasycených kyselin, jež zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Omezte tedy především tuky živočišného původu jako je máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné vepřové nebo hovězí maso. Také nejsou vhodné uzeniny. Pokud máte rádi sýry, tak se pak vyhněte těm, které mají obsah tuku nad 40 %. Jogurty jsou vhodné zejména ty, které jsou tučné do 3 %.

Zaměřte se na zdravé tuky

Nezdravé živočišné tuky nahraďte těmi rostlinného původu. Například kvalitní rostlinné oleje, chia či lněná semínka nebo ořechy. Ty obsahují velký podíl omega 6 a omega 3 vícenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na váš kardiovaskulární systém a pomáhají snižovat hladinu LDL neboli zlého cholesterolu v krvi. Také by se vám na talíři měla alespoň dvakrát týdně objevit ryba, například v podobě lososa.

Vláknina je důležitá

Vláknina má příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Proto byste měli dávat přednost celozrnnému pečivu a těstovinám či neloupané rýži. Je dobré nezapomínat na luštěniny, ovoce a zeleninu, které jsou také významným zdrojem vlákniny. Denní příjem by měl tvořit 500 g. Ovoce a zelenina navíc obsahují vitamíny, minerální a další látky, které mají dobrý vliv na náš organismus, jako jsou antioxidanty a rostlinné steroly. To jsou přírodní látky, které se svou strukturou podobají cholesterolu. Proto zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve,” dodala Kociánová.

Pitný režim je základ

Nejen pro lidi s cholesterolem je v létě důležitý pitný režim. Nejlepší je naučit se pít čistou vodu a sladkým limonádam byste se měli podle lékařky vyvarovat úplně. Nepijte ani ve velkém množství černou kávu, silnný černý čaj a alkohol.

Sladkostem sbohem nedávejte, jen zařaďte ty zdravé

Pokud máte rádi sladké, tak občas nějáká ta buchta nebo koláč vám neublíží. Pokud si však na něj potrpíte pravidelně, tak doporučujeme se naučit připravovat dezerty ve zdravější formě. Místo cukru můžete sladit ovocem a používejte více celozrnnou mouku. Čokoládu kupujte jen tu s vysokým podílem kakaa.

Nezapomeňte na pohyb

Ke snížení cholesterolu nevede jen správný a vyvážený jídelníček, ale také pravidelný pohyb. Na ten byste si podle lékařky měli udělat čas každý den. Nemusíte však hned chodit běhat, stačí více chodit pěšky. Vystupte například o zastávku dříve a jdete ten kousek domů pěšky. Za den je podle odborníků vhodné ujít osm až deset tisíc kroků.

Životní styl - další články

Doporučujeme