Umíte si správně vyčistit zuby?

7. prosince 2015·Životní styl·Redakce

V péči o vlastní chrup často pokulháváme. Pokud si myslíte, že čištění zubů zvládáte na jedničku, gratulujeme. Ale umíte to opravdu bez chybičky?

Základem správné péče o zuby je pravidelnost.

Už od malička víme, že zuby se čistí alespoň 2x denně: ráno (ideálně po snídani) a večer před spaním (a pochopitelně pak už nic nechroupeme). Existuje jednoduché pravidlo, jak dlouho by proces čištění měl trvat: přejeďte zuby jazykem, pokud jsou hladké, máte hotovo.

Nepodceňujte správnou techniku

Zapomeňte na systém “sem, tam” v horizontální poloze. Vyzkoušejte pohyb od dásně k zubu, nečistoty stírejte. Nezapomínejte na vnitřní stranu zubů, ta vám taky patří. Na kartáček příliš netlačte, jemnější přístup ocení zejména vaše dásně.

Vyberte si správný zubní kartáček

Je jedno, jakou má váš kartáček barvu a jak hezky vypadá ve vaší koupelně. Věnujte pozornost raději velikosti  hlavice a tvrdosti. Zvykněte si na měkčí varianty s malou hlavicí. Dostanete se tak lépe i k zadním zubům. A sáhněte si do svědomí: jak často kartáček měníte? Pokud je to déle, než za 3 měsíce, škodíte si.

Neutrácejte za zázračné zubní  pasty

Zázračné zubní pasty totiž neexistují. Pasta je voňavý doplněk péče o chrup, který vám čištění zpříjemní – ale to je opravdu všechno. Bez správné techniky a bez správného kartáčku zubům neposloužíte.

Nezapomínejte na ostatní pomocníky

Mezizubní kartáčky správné velikosti a zubní nit zcela jistě pouzívate. Ne?

Prevence, prevence, prevence

Pravidelná kontrola u vašeho zubního lékaře by měla proběhnout 2x do roka. A s ní by měla být automaticky spojená i návštěva dentální hygienistky. Zdravé dásně a zdravé zuby vám za pár stokorun přece stojí! 

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme