Vánoční tradice: Kdo naděluje dárky v jednotlivých zemí a proč se Ježíš Kristus zřejmě nenarodil v zimě?

11. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Pro většinu lidí jsou Vánoce nejkrásnější svátky v roce. Jaká je jejich historie? Kdy se slaví v jednotlivých zemí a kdo naděluje dárky v Polsku nebo třeba ve Francii? Zajímavosti o Vánocích přináší web Proženy.cz

Vánoce jsou křesťanským svátkem, oslavují narození Ježíše Krista a mají kořeny v pohanských oslavách slunovratu. Dnes se tyto svátky slaví po celém světě a slaví je i lidé, kteří v Boha nevěří. Zdobí stromeček, rozbalují dárky, rozkrajují jablka a dodržují tradice, kterým si připomínají minulost.

Štědrý den

Podle křesťanské tradice je Ježíš Kristus narodil 25. prosince, ale tohle datum zřejmě není pravdivé. Shodli se na něm římští křesťané zhruba ve 3. století. V novodobých dějinách se začali ozývat vědci a liturgisté s tím, že je to nesmysl. Podle nich totiž křesťané toto datum vybrali z čistě zištných důvodů. Snažili se přebít kult pohanských oslav slunovratu.

Někteří vědci ale tvrdí, že je vysoce nepravděpodobné, že by se narodil v zimních měsících. Zřejmě to bylo na podzim. Ať je to jak chce, oficiální verze tvrdí, že se Kristus narodil 25. prosince a tento den se nazývá Božím hodem vánočním. U našich předků nezačínal ale den půlnocí, ale už po soumraku dne předchozího. Proto vznikl Štědrý den, předvečer samotné slavné události, který je ale dnes mnohde považován za vrchol Vánoc.

Kdo dává dárky?

Jiný kraj, jiný mrav. To platí i co se Vánoc týče. Češi mají jasno, tady naděluje Ježíšek, tedy malý Ježíš Kristus. Ten dárky dává i v Rakousku. V Německu to je Christkind neboli Ježíšek, který ale obstará jen část. Na severu za něj obchází Weihnachtsmann, muž se zrzavými vousy i vlasy v dlouhém plášti s kapucí.

V Polsku to je také složité. Tam záleží na regionu, ve kterém Vánoce slavíte. Někde je to Ježíšek (Dzieciątko), jinde Hvězdička (Gwiazdka), svatý Mikuláš (św. Mikołaj) nebo dokonce i Andílek (Aniołek) či Stařec s holí (Gwiazdor). Ve Francii je to Père Noël (čili Otec Vánoc), v USA Santa Claus a v Rusku Děda Mráz, který ale chodí až na Nový rok, za doprovodu Sněhurky.

Ve Finsku je to Joulupukki, muž oděný do kozlí kůže, který přijíždí až z Laponska. V poslední době se ale čím dál tím víc podobá Santa Clausovi. Vousatý muž naděluje i v Dánsku, ale tam mu ještě pomáhají vánoční skřítci. V Itálii je to různé. V některých částech naděluje Babbo Natale, tedy zase fousatý muž. Jinde hodná čarodějnice Befana, která ale chodí až 6. ledna. Většině Italů je tak sympatičtější spíše Santa Clause.

Životní styl - další články

Doporučujeme