Věřte nebo ne! Češi jsou milovníci knihoven

20. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Nejhustší síť veřejných knihoven má z celé Evropské unie právě Česko! Počet knihoven je u nás skoro stejný jako počet obcí v zemi. Ročně do knihoven u nás zajde 20 milionů návštěvníků. Podrobnosti se dočtete uvnitř článku.

Na 10 tisíc obyvatel teď připadá v Česku 5 knihoven. Evropský průměr je jen jedna. Více než tři knihovny na 10.000 obyvatel má v EU už jen Lotyšsko. Veřejnou knihovnu u nás ročně navštíví asi 40 procent dospělých. V Evropské unii je to jen dvacet procent.

E-knihy v knihovnách

Kromě klasických knih, je nově možnost půjčovat si i knížky elektronické. „Pro takovou knihu do knihovny fyzicky vůbec nemusíte. Stačí, abyste byli v knihovně registrovaní a pak už si knížky stahujete jednoduše přes počítač,“ řekla na Frekvenci 1 Hana Lacinová z Knihovny v Havlíčkově Brodě.

Knihovny půjčí i čtečky

Pokud nemáte doma čtečku vlastní nebo tablet, který může čtečku nahradit, pomůžou vám přímo v knihovně. Knihovny, které nabízejí e-knihy, totiž většinou půjčují i čtečky. „Jen je potřeba, abyste byli v knihovně registrovaní alespoň rok,“ dodává Lacinová.

Že by e-knihy postupně vytlačily ty klasické papírové, ale zatím podle knihovníků nehrozí. Listování knížkou je pro většinu čtenářů stále nenahraditelným zážitkem.

Víte, že…

Knihovny mají u nás neuvěřitelně dlouhou tradici. Jejich historie sahá až do 18. století. První veřejná půjčovna knih byla v Praze už v roce 1775.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme