VIDEO: Pátrání na místě leteckého neštěstí ve Francii obnoveno

25. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Pátrání po troskách a obětech úterního leteckého neštěstí ve Francii bylo dnes ráno obnoveno. Na místo znovu vyrazily vrtulníky se záchranáři. Havárie Airbusu A320 společnosti Germanwings, který letěl z Barcelony do Düsseldorfu, si vyžádala životy všech 150 lidí na palubě.

Černá skříňka, která byla v úterý objevena, je podle všeho záznamem z letové kabiny. Je poškozená, ale mohou se z ní získat důležité informace, uvedl francouzský ministr vnitra. Po druhé skříňce se stále pátrá.

Na místo tragédie dnes zamíří německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a španělský premiér Mariano Rajoy. Trosky letadla jsou rozesety v těžko přístupném terénu francouzských Alp zhruba ve výšce 2000 metrů nad mořem. Z prvních záběrů z místa nehody je patrné, že letoun se rozbil na malé kusy.

Jedna ze dvou černých skříněk zaznamenávajících průběh letu byla objevena již pár hodin po tragédii. Dnes ráno byla převezena do Paříže a její data budou co nejdříve analyzována, aby mohlo vyšetřování rychle pokročit kupředu. Agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování uvedla, že nalezenou skříňkou je takzvaný zvukový záznamník CVR (Cockpit Voice Recorder). Ten zaznamenává konverzaci mezi piloty, s leteckými dispečery i veškeré další zvuky v kabině. Ještě je potřeba nalézt druhou černou skříňku, kterou je záznamník letových parametrů FDR (Flight Data Recorder) zaznamenávají například výšku letu či rychlost.

Příčina neštěstí je zatím nejasná, letadla podle všeho na francouzském území začalo z neznámých příčin ztrácet výšku. Piloti nicméně nevyslali nouzový signál, poplach vyhlásilo francouzské oddělení řízení letového provozu. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dnes ráno uvedl, že v souvislosti s příčinou neštěstí je třeba prověřit všechny možnosti. Teroristický útok podle něj ale není tím nejpravděpodobnějším scénářem.

Pátrání v troskách pokračuje, situaci komplikuje nepřístupný terén: 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme