Víte, jak vybavit děti do silničního provozu? Nepodceňujte zdánlivé maličkosti!

20. července 2016·Životní styl·Redakce

Zákony a vyhlášky nezmohou tolik, jako zodpovědní rodiče. Chraňte své děti, ať už jsou v roli chodce, cyklisty nebo spolucestujícího v autě.

Pokud chceme aby naše ratolest bezpečně cestovala v autě, užívala si jízdu na kole a byla co nejvíc chráněná jako chodec, nehledejme v zákonech co povinné je a co není. Ideální je zvážit možná rizika a podle toho dítě vybavit. Zkotrolujte si, jestli pro vaše dítě máte skutečně všechno potřebné!

Nutná výbava je dle věku dítěte především dětská sedačka v různých provedeních. Nejdříve vajíčko, pak sedačka a pro větší děti postačí výškový nástavec (lidově podprdelník).

Pro malé cyklisty v běžném provozu je povinná přilba na kolo a kolo vybavené dle vyhlášky.

Při pohybu mimo obec za snížené viditelnosti pak jsou to reflexní prvky.To platí pro malé i velké chodce. 

Rozhodně lze doporučit při jízdě na kole, koloběžce nebo třeba bruslích různé chrániče na lokty a kolena.

Svoji roli hraje i obuv a také oblečení. Čím pestřejší, tím lépe. Děti jsou  jako tryskomyši a pohybují se často nepředvídatelně. Proto volte barevné oblečení, ideálně s reflexními prvky. Ty se hodí nejen za snížené viditelnosti.

U malých cyklistů dejte pozor na plandavé nohavice, mohly by se zaseknout do řetězu. 

Co by děti v silničním provozu mít neměly? Všechno, co snižuje pozornost a zhoršuje sluchové vjemy. Tedy sluchátka, tablety a telefony. 

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

PORADNA FREKVENCE 1: Co by měly děti jíst denně

Frekvence 1 radí: Dbejte na pitný režim dětí!

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme