Vladimír Kruliš: Překvapilo mě, že Ivanka Trump je velmi milá a skromná osoba. Nic po nás nechtěla

28. října 2022·Životní styl·Barbora Turková·Luboš Procházka

Vladimír Kruliš. (Foto: Frekvence 1)

O předávání státních vyznamenáních se v posledních dnech mluví opravdu hodně. Prezident Miloš Zeman předá metály naposledy ve funkci prezident. Kdo převezme vyznamenání za ukrajinského prezidenta a jak se na samotný galavečer těší sám Zeman? Šéfem Press klubu byl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Tradice předávání státních vyznamená trvá už docela dlouho. „Různá ocenění předávali všichni prezidenti i Tomáš Garrigue Masaryk, i když tomu se moc nechtělo. Bylo ale potřeba ocenit lidi, kteří se za vznik samostatné Československé republiky zasloužili. Letos je to 100 let, kdy bude mít výročí Řád bílého lva, který byl původně určen jen zahraničním státníkům,” popisuje Kruliš. Státní svátek byl zákonem o svátcích v roce 1953 zrušen a obnoven byl až roku 1988. V povědomí lidí ale přežíval a nejvíce se připomínal v uvolněnějších 60. letech. Kdo ví, jak by vypadaly oslavy 50. výročí v roce 1968, kdyby 21. srpna nepřijely tanky a nebyla srpnová okupace.”

Prezidenti před roku 1988 udělovali státní vyznamenání, ale bylo to mnohem víc. Bylo to 20 až 30 tisíc vyznamenání ročně. Byly to třeba řád přátelství, titul hrdina socialistické práce a další. Několikrát byl oceněn třeba Břežněv. Po roce 1988 je to tradice, kterou si pamatujeme, tak třeba Václav Havel udělal za dvě svoje funkční období 536 vyznamenání, kdežto Václav Klaus jen 229 za dvě období. Miloš Zeman bude někde mezi nimi,” připomíná historii šéf hradního protokolu.

Prezident se na předávání těší a vše je pro něj připraveno

Kancléř Vratislav Minář v jednom z rozhovorů řekl, že pozvánky na slavnostní galavečer přišly všem členům vlády. „Zaznamenal jsem, že pan Lipavský říkal, že mu pozvánka nepřišla, což mi přijde zvláštní, protože pozvánky se pro členy vlády neposílají poštou, ale doručují se kurýrní službou. Nepřišla prý i některým náměstkům. Já nemohu spekulovat, ani mi to nepřísluší, ale byli pozváni všichni členové vlády.” Hostů by mělo být zhruba 650, včetně bývalého prezidenta Václava Klause, který je potvrzen. Prezident ocení třeba ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskyho, in memoriam zpěvačku Hanu Zagorovou či in memoriam Ivana Trump. Za ní ocenění převezme její dcera Ivanka Trump. „Jednání začala probíhat velmi brzo a jsem velmi potěšen a udiven, že Ivanka Trump je naprosto normální osoba, která nemá žádné zvláštní požadavky, nic po nás nechtěla a pořád mi opakovala, že tady může být a že si ocenění od pana prezidenta za svou maminku převezme. Je velice milá a příjemná a myslím si, že ten večer bude úžasný pro všechny v sále. I pro ní, protože přiletěla z USA,” komentuje Kruliš. 

Prezident Miloš Zeman se podle jeho slov zítra před galavečerem setká se všemi vyznamenanými, Trump přijme i zvlášť. Aby si mohli chvíli povídat, protože si myslím, že si mají o čem povídat,” doplnil Kruliš. Zeman potvrdil, že svého ukrajinského kolegu vyznamená Řádem bílého lva a vyznamenání převezme chargé d’affaires, protože pozice ukrajinského velvyslance aktuálně není obsazená. Pro Miloše Zemana se jedná o poslední předávání státních vyznamenání ve funkci. Myslím si, že se těší. Na druhou stranu, když víte, že je to naposledy, tak je to vždycky trochu smutné a víc si všímáte detailů. I on si vyznamenané osobnosti procházel trochu hlouběji a připravuje se na projev. Příští rok bude zván, ale jako bývalý prezident a bude sedět po boku Václava Klause. Všechno je letos připraveno, včetně rampy, aby se na pódium na vozíčku dostal,” říká na závěr Vladimír Kruliš.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme